Sep 30, 2011

reader penting! bukan follower lor..



ayat mukadimah:
salam pagi jumaat yg mulia semua..gua kasi entry pendek2 sudah deh..doa2 gua lepas dgn jaya nye akhir semester ni..no more assigment da..haha!..merdeka!..


gua kalaw tengok sesebuah blog tue..gua tgk follower dia agak ramai la..tp bile tgk entry byk pasal personal diri sgt la..entry lak letak pic besar2..pic comel2..x minat gua nak singgah da..mmg la blog hak masing2..tapi mmg last gua singgah blog dia..yg gua cari blog follower dia tak banyak pun tak apa..janji entry dia best.


biarlah owner blog tue x berapa hensem cam gua ke..x secantik lisa surihani ker.. x kisah ma..janji entry tip top..kadang2 jangan dinilai luaran je..amik faktor dalaman gak..


gua bagi tips la..?
  • buat entry seikhlas hati..
  • jangan syok sendiri buat entry..
  • kuwang kan personal entry..reader bosan beb..
  • rajin komen blog owang dulu..
  • layan sama rata semua follower kita..jgn dok layan blogger2 famous jer! no bias! 

p/s: hargai reader kite sebaiknye..muke hensem/cantik x menjamin blog best!

Sep 29, 2011

jangan mudah menyesal?

ehsan google

  • menyesal la aku tak belajar sungguh-sungguh dulu..
  • menyesal la aku lawan cakap cikgu dulu..
  • menyesal la aku spm hancur ..now keje as biasa-biasa je..
  • menyesal la aku dulu aku tak ngorat yuna masa kat sekolah..
  • menyesal la aku hidup susah je camni..
  • menyesal la nape aku tak kurus cam dulu..
  • menyesal la nape aku tak lawa cam kowang semua..
dalam hidup ni teruskan je..penyesalan itu mengajar kite berubah ke lebih baik di masa hadapan. biasa manusia dah "terhantuk kepala baru sedar". Selagi kite le sempat untuk berubah ..just do it der.. "hidup sekali je..so byk2 hargai ek"


p/s: "I didn't regret any of my past. It is one of the most precious thing for me. They taught me LIFE."

Sep 28, 2011

poyoness: wordless wednesday



adik gua da macam "ben ashaari version mude da"
nanti gua nak follow dia gi gym.


p/s: "air dicincang tak akan putus" haha...!

Sep 27, 2011

poyoness: budak sekarang biar papa asal bergaya?




status update
:- kelas pagi batal lak...best betul la!..kul 12 baru start class jap lagi..suke2..sempat gua update blog..pagi2 line wifi sini laju sikit..budak2 byk de class pg.. gua mmg suke tajuk ni..tapi gua x praktikkan.. x bagus pun..ape celop der!aku bagi point2 jela ek..senang kowang nak bace..aku taw..kowang x suke entry pjg2 bagai..


  • jika keluar beramai member2: "pakaian+seluar+kasut = beratus-ratus bila ditambah tolak..tapi bile bab makan..beb! ko bayar kan dulu la..kad kredit aku tgl la.."
  • membawa kereta mewah: "aku bawak jaguar ayah aku ni..jum gi usha kl..downtown ke..danau kota ke..kot le melekat awek sowang...sampai stesen minyak..kowang la isi minyak..aku kan jd driver da.."
  • keluar shopping: "masuk kedai vinci,beli!..masuk kedai nose! beli!...masuk kedai zara beli..pergh minah ni...last2 ckup bulan.."bang..ayang abis duit la.may i borrow ur money?" ..kalaw aku "go to hell la."
  • beli nikon/dslr.: "sape nak aku photoshoot pic kowang..aku baru beli weekend lepas.. (dalam bank tinggal 50 rgt je..abis duit gaji bulan ni..camne nak survive..beli bukan keperluan kan)
p/s: sila2 tambahkan lagi? 




Sep 26, 2011

bila lelaki merajuk..contoh beb?



gua nak bagi tip je sikit daripada pengalaman sendiri+org lain+sekeliling..hehe..
kowang mesti pernah merajuk..poyo la if tak pernah..nak tulis sikit..sila2 baca...


wat b0dow je.
-benda tengah panas kan.gua mmg wat bodow..kalaw dak yg gua suke tegur..gua buat muke ala-ala busy dan blurr...haha..lame2 girl tue pun fade up nak layan.. (dalam hati ..pujuk la aku ..haha.)
 
 msg tak reply

-if msg haram la aku nak reply..dalam mood merajuk la katakan..ko msg byk kali ke..aku silent je hp tue...
(before nak tdo bace gak msg2 tue..kantoi)


gi kuliah pretend happy la sgt
-gi kuliah wat2 epy2..terpekik terlolong..ketawa bahak2..sebenarnye nak perhatian gadis tue..ape kan daya hiburkan diri gua ni sendirian..
(luaran gua gumbira..tapi di dalam jiwa batin terseksa..di reject kan!)

buat2 busy
yuna: ko free x weekend ni?
aku: malas la..aku busy..mak aku ajak gi shopping ..kne jd driver.
yuna: next weekend lak..x boleh gak..
aku: aku nak gi futsal..de kejohanan..
yuna: x pe la camtue..:(..
aku: muke senyum..(dalam hati rase nak menangis)


p/s: lelaki mmg terkenal ngn ego dia..tapi kalo kowang pndai pujuk ok nye..cayela ckp aku!

Sep 25, 2011

langit tak selalu cerah? paham tak?




gua pegang pepatah "langit tak selalu cerah"...ape2 kowang buat ingat 10,15,20 tahun ke hadapan.. aku bile nak update entry dok atas katil dekat 10 minit baru update..tulis ikut hati kan..bukan nak popular cam cik epal ke,yuyu zulaika ke,ben ashaari ke..no need la..


  • sekarang pakai kereta maybe someday jalan kaki lak..
  • sekarang bahagia maybe someday berduka..
  • sekarang kite mewah maybe someday kite papa kedana..
  • sekarang kita sihat maybe someday kesihatan kita kurang dah
  • sekarang kite bongkak/ego someday kite kan menyesal
  • sekarang berbangga awek yg lawa maybe someday dia tinggalkan kite..
kite hidup jgn 3s(syok sendiri sgt)..each things kite buat think the future gak..jgn ingat owang suke kat kite even kite btul ala2 muslim n muslimah pun.. berbuat baik kat semua org..org buat jahat ngn kite ..itu dia ngn yg maha Esa..


pesan bapak gua lagi  "aku bagi ko pakai kereta persona gi politeknik..kemudahan..ko jgn salah gune nak berhibur lak"..betul gak..ape yg gua ade..kene hargai betul2...yer dok?.. fikirkan2 yer!


p/s: " mak bapak tempat sesuai share everything not pakwe/makwe kowang!"

Sep 23, 2011

lelaki kacak tak perlu da! now duit maa...


zaman da berubah..nak salahkan wanita materialistik pun tak leyh..coz dowang nak gak hidup terjamin.. tak kan nak kawen ngan "penganggur"..macam dowang kasi nafkah lak.hari ni gua x nak belah sape2..just gua nak bg opinion jela.


"pesan bapak gua"..: ko x yah nak gi salon2 ke pakai baju padini ke..branded ke..ko tgk abah..x encem pun..tp abah berkemampuan..tuk mak ko pilih abah"..lawak aku dgr..betul gak..dia pesan ko keje bagus2..kasi gaji mantap..kereta besar..mase tue  pompuan yang usha ko..meme la!


berhabis duit muke/pakaian hensem pun x gune da..kalaw bile bab meminang duit x cukup2..takut bakal mak mertua pun fade up..bukan main lame lagi mamat ni nak pinang anak aku..cari calon mertua lain..jang oh jang..melopas la ekau!haha..






p/s: big thank to jue n hanie... watkan header baru blog aku..terbaik la ko! nie aku kasi link n muke dia..

http://juestan.blogspot.com






Sep 21, 2011

kecik-kecik dulu gua?..lu owang pulak?


  • kecik-kecik dulu "Da besar nak kawen puteri raja"
  • kecik-kecik dulu "nak jadi org berguna"
  • kecik-kecik dulu "main police entry selalu jadi pencuri"
  • kecik-kecik dulu "best dapat duit raye lor"
  • kecik-kecik dulu " mama! duit..nak belik kopok jajan"
  • kecik-kecik dulu kim surat mase tadika cakap cintan2 "miss,luv u bagai"
  • kecik-kecik dulu mak hantar sekolah dan cakap "belajar rajin2 along"
  • kecik-kecik dulu "salu kene buli"..haha..
  • kecik-kecik dulu "makan kfc,mc d je,badan pun cam ayam da" 
pengalaman  x blh di beli..kadang2 banyak org nak putar masa silam dia..alangkah kalaw boleh kan..
first sekali gua nak amik spm balik..kasi straight A ..baru parent gua bangga..pikir2 balik pengalaman mengajar kite ke lebih matang dan paham situasi hidup yang mendatang.

Sep 20, 2011

kawan vs gf/bf..pilih mana??


nampak tak tajuk hari ini..pasal kawan/friend/pangyo/buddy dan sewaktunya dengannya.

rasanya kawan mempunyai kelebihan kerana dia tau tentang kita lebih lama. jika nak dibandingkan dengan bf/gf baru kenal pun dalam social network tak tahu lagi hati budi lagi.Bercinta ayat semua manis cam gula pasir..bila kene tinggal.kawan jugak tempat mengadu.meme la..hehe.


kawan lama paling indah..susah nak jumpe zaman sekarang..zaman sekarang ada duit/harta/pangkat ramai couple nak datang,tapi apabila pokai.mostly couple sume lari..pariapaaa...(rajnikan nye filem)..


pasangan couple perlu dikaji baik positif dan negatifnya..jika kawan lama kita tahu la siapa dia.kawan makan kawan ke.kawan sejati ke,kawan chipsmore ke(mase senang dia ada)..paham2 yer..


p/s: gua pilih kawan la.gf le cari lain if dia kurang kriteria dimahukan.mase susah senang.kawan gak tempat mengadu!.thank you fwen!gua cayang kowang!lg2 kawan blogger!

Sep 17, 2011

if korang "stress" lu owang buat apa?


hye2..sabtu ! means basuh baju..kemas bilik, basuh kerete persone kesygn aku.. if kowang stress watper ek..kalau aku la..ada la tip sikit2..x taw bergune ke x..haha..tapi gua "langgar" jerla..

  • gi redbox/karaoke jamban : ajak 3,4 owang kawan.gi karok ler..kasi lepas stress kaw..balik karok suara cam ramli sarip da..serak2 basah gitu..x pe jnji gua puas..release tension..
  • kalau gua stress suke layan lagu yuna.najwa latiff n kenny g.. pale layan je lagu2 favr8 gua ni..lagu slow2 le layan stim kepale..
  •  if mmber girl aku if stress: teman dia window shopping la.."dia kate..kay! aku msuk sume kedai tgk brg2 baru..aku x beli pun..tapi le lpekan bengang aku bile hayal tengok sane sini
  • member boy lak: "jum kua..gi mane??..gi time square ke...watper??..gi main theme park dia..gi la kiteowang enjoy main roller coaster,yg extreme2 yg ada kat situ sume layan..sambil2 le "cuci mata" usha awek sini sana..hahha..
  • tgk wayang: pilih story epy2..lg kartun ..plg gua suke kungfu panda 2 yg 3D..kelaka beb..cter tue...hilang stress gua..terbahak-bahak sambil makan popcorn..haha..
  • yg pelik sikit.. mmber girl aku  suke menari dlm rumah even cam iklan blue hyppo.. mmber laki aku lak suke shuffle ramai2 kat padang ke taman ke..haha.. bile stress..kawan gak teman tawa dan gumbira..

p/s: orang cakap stress cepat tua beb..!

Sep 16, 2011

poyoness: siapa najwa latiff ? awek mane ni?

http://najwalatifs.blogspot.com/

siapa awek ni..gua suke lagu dia weyh..umo baru 16 kot... member girl aku  suggest layan dak ni nye video.. aku nak promote ckit awek ni dalam blog aku ni haa.bdk ni da la cam taste "awek" aku je..ahhahahah
  • tgk jauh2 cam ala yuna..yuna mmg lame gua nak "usha"..dia je x usha2 gua...hahah..najwa ok ..suara sedap..muke cam ala2 yuna ckit..like..(taste awek idaman gua ni)
  • suke gile bile tgk girl pandai instrumen cam guitar..
  • rase nye dia da popular sekarang..hope one day aku le jumpe dia ni.. le update pic aku byk2 ngn dia.. (macam si najwa nak layan blogger cam aku ni.)
  • gua mmg support lagi independent song..kadang2 x yah nak bangga kan sgt lagu barat tue..
  • lagu barat kdg2 ade maksud kristian yg kite x paham.. cth: lagu lady gaga...
ni der video lagu dia one in million version "najwa latif"..much luv dis song dik!

 
lagu favourite gua!



p/s: support independent song!

Sep 15, 2011

best ke jadi "player"?



sok cuti..best la..gua le tidor lewat mlm ni..x pun may be malam ni  gi main futsall la..sempat nak update blog ni.jum2 check it out brader2 n mak cik semua..

player?.bukan nak citer player bola sepak ke anee...ni player kaki main perasaan, kasanova, dan sewaktu dengannya.hehe..bagi gua la..dulu gua camni gak..tapi now da insaf ..wat pe mainkan perasan org..next time kite lak kene ...nyesal dulu pendapatan ..nyesal kemudian tarak gune la taiko.. kalau kite gi rosak anak dara owang. mane taw next future "olang wat lu punye anak mengandung"..? sedey pun tarak gune maa..

daripada jadi player..baik jadi peramah berkawan..ko kawan je semua org..tp jgn sane ko ckp cayang..cini ko cakap cyg..kawan2 sudah beb..x yah nak lebey..kalo da gatal sgt..masuk minang je..x yah nak ringan2 ke bagai..hahaha... peringatan kepada gua gak..!




p/s: "Choose the boy who takes you home to meet his parents, not his bed!"

Sep 14, 2011

wordless wednestday- fan of poyoness-

majoriti dak study lagi.


p/s: just picture la beb..rabu ini hali meh..:) gua kan keep blogging! tq 4 all supporter gak on blog ni gak..

Sep 13, 2011

ape celop!..cakap nak gah..

yuna..humble je.i like..!

hi morning everybody..nak update la before kelas kul 12 nnti..(lambat lg) ..nak ce cter cikit tajuk kat atas tue ha...ni gua nak wat sketsa sikit..hehe...selalu gua jumpe status on fb la.. x pun twitter..
  • i nak beli i phone 5 ke i pad...?(nak bg taw ko anak lot la..hehe..)
  • yesterday i gi pavilion..ramai boy usha i..may be i like diana daniel kot..(pasan giler ko jah)
  • my hubby beli suzuki swift car..huhu...(yg beli bf ko..dia pun x kecoh2 cm ko.haha)
  • mlm td i spent RM 1000 shopping nye pasal ..(bajet up to date fesyen la)
  • i makan kat hotel 5 star bersama hubby..candlelight gitu..bg taw 1 facebook ko gi..(aku pun cakap untung la..)
bg gua cakap biar "humble" sudah. ala2 merendah diri lagi baik..tuhan pun suke kan..yer dok?.
bak kata zizan..cakap pakai otak..jgn pakai sedap mulut je..ape celop!!! cakap nak gah...riak2 kan amalan syaitan..hahahha....


p/s :sila2 tambah dialog lg?

Sep 12, 2011

friday night !...so?



title bajet cam bagus je..hahha..dak2 skunk pandai gune istilah ni la..terpengaruh ngan shock culture kan. kdg2 sembang cam gi masuk club..tapi x pnh pun ..jaja citer sane sini..bajet la ko langau..ala2 barat yer..wekkk.:P
  • bagi golongan yang so"sial" mesti taw nak buat aktiviti pe kan?.haha.. mase clubbing la..bagi bdk2 metropolitan skunk..
  • bagi golongan ilmiah lak..hari yang bagus utk baca yasin dan menambahkan amalan..alhamdulilah sape yg wat hari khamis malam jumaat ni.. 
so kowang gunekan istilah ni ke jalan yang baik ..dgr2 mlm jumaat je..nak gi release tension..enjoy sane sini.. jiwa darah mude..bdk skunk sume nak try ..gua pun nak try gak..lame2 le pikir bende tue baik ke sebaliknye..



budak2 bndar bangga club sane sini..konon up to date..walhal.. byk lg tempat lain le gi if nak enjoy ..gi la melancong ke..mkn2 ke..tgk wayang ke.. bajet minum arak ..stylo la..f**k la.. jangan kerana nila setitik rosak susu sebelanga..kene lak yg minum org melayu..gua pun malu gak..even gua pun agak sosial gak. sosial berpada-pada sudah la beb!.. terpengaruh kat tv kan..cter club sane sini..dak mude..bende panas2..sume mau rase..hehe...darah manis la katakan


p/s: jgn hidup terlampau ke"barat" an sgt ek..kite org timur beb!

Sep 8, 2011

Nilai Hantaran Kahwin Mengikut Harga Purata Terkini dan Status Pelajaran ..di Seluruh Semenanjung ?

adakah jodoh gua anak tan sri?  untung la if dpt.

UPSR, PMR/SRP : RM1,000-RM3,000
SPM : RM3,000-RM8,000
STPM/DIPLOMA : RM8,000-RM12,000
DEGREE : RM12,000-RM15,000
2ND DEGREE/MASTER : RM15,000-RM20,000
PHD : RM20,000-RM30,000
alamak ai...pokai gua camni...if dapat awek study tinggi2 ni..tapi for long term ok gak..mane taw gaji pasangan kita tue tinggi..le back up gaji kita..jeng jeng jeng.haha
p/s: le caye ker.tapi if da cayang kawen free kat sempadan thailand pun ade..bala bala... cer komen everybody ! hahaha..

tengah drive ..lagu pe kowang pasang!



nampak tajuk kat atas..nasib line wifi ok ..le gua update..hai semua..jum bace entry..kowang mesti pernah drive jauh kan??waa nak update pdk je today..
  • kene jalan straight/highway.."gua layan lagu2 remix ler..baru sedap speed meh..sambil kepale goyang2.. n layan redbull / livita ..meme terbaik la!
  • kene jalan balik politeknik .."gua pasang lagu jiwang2...mmg layan selekoh2..kene lak lagu-lagu nostalgia kan.. teringat zaman2 cinta monyet,putus cinta,epy,sedih or bagai r..
  • balik ramai2 dalam kete.. "bdk2 dalam  kete gua suke pasang lagu2 kuat then kiteowang nyanyi sama2..even suara cam "katak panggil hujan"..haha.jnji balik epy beb..
  • if balik mlm lak .."pasang lagu maher zain la.baru berkat perjalanan kita.. (sebenarnye penakot ..kene lak citer cam karak ..bapak goyang.. haha..
p/s: kowang lak lagu pe kowang suke pasang?

Sep 7, 2011

perigi cari timba?..tak salah kan?


as salam..baru balik class..penat giler.. mood study pun x dtg lg..dalam pale still ingat cuti raya lg..hehe.
like usual just gua nak tulis sikit tajuk kat atas ni..kasi x berhabuk sgt blog gua ni..


firstly, gua rasa tak salah pun if perempuan yg cari lelaki yg dia minati..tak kisah lah even laki tue reject dia ker..tp gua "salute" atas keberanian dia.. bg laki lak..reject berpada-pada .jgn kowang "down" kan dia lak..jd "bestfwen" pun le kan.ape de hal..


kadang2 ada member perenmpuan gua cakap "eh..please la..girl cari laki?" aku cakap biala..dosa ker?. zaman moden ni.. semua org nak pasangan yang terbaik kan?so xde hal la..

dulu pun gua salu kene reject ngn perempuan gak..yerla tak cukup ciri2 laki idaman la katakan..jnji gua da luah..biar la cinta x berbalas pun kan..if gua x suke girl 2 pun..juz reject cara baik..jgn aibkan dia..kite manusia.."no body perfect". 

p/s: bape kali kowang mintak couple kene reject..gua ada dalam 20kali started zaman sekolah.??

Sep 6, 2011

berlakon everything is okay?



Sometimes you have to smile and pretend everything is okay??

kadang2 buatlah baik kepada sesama kite kan.. cube tgk matahari? disinari pada pagi hari..jgn gelapkan dgn dosa2..bila malam lak?.cerahkan dgn amalan2..(blog gua cam ilmiah lak..xpe2..)


bagi gua even kite dalam suke dan duke..layan je la hidup ni..kalau whole life happy je ..tak best lak.. hidup kene ade cabaran der.. bende tue pahit ke manis ke telan je.. dalam hidup tak yah nak bajet alim sgt la..or sosial sgt la..berbuat baik kat bende dunia pun da ok da... "lu wat baik kat org..org wat baik kat lu..lu wat taik kat org,lu dapat dapat taik balik"..


"buat manusia bergantung pd ilmu..setakat tunjuk otai xde org nak respect kat lu" hehe... so hidup la dlm kesederhanaan..kite x le baik 100%..kite bukan nabi..


p/s: 

"Having a place to go is home, having someone to love is family, and having both is a blessing"

Sep 3, 2011

amacam raya tahun ni?ada baik??




selamat hari raye semua...wahhhhhh best cuti beb! merdeka raye la katakn.kepada budak2 nak masuk u..kowang da le packing2 baju yer.gi study tuh......!gua pun sok nak drive balik poli..malas nye..mood raye lagi la derr! best x raya tahun ni??aku best la.......dapat jumpe member2 lame......ada x soalan2 camni??
  • ko makin cantik la sekarang??
  • ko dulu hitam je..camne le putih......kelas gitu jah.......
  • eh2..tukar kete nampak?..makin maju la mmber kite ..hadoi...kembang hidung gua kalau kene puji..
  • sape yg dah keje cini???le aku pau wet raye....
  • ko bila habis study?.
soalan wajib di tanye kan..kene pulak bape tahun  xjmpe rakan2 lame....hehe..tapi mmber gua tgk sume makin lawa je..tergode la plak..haha.. ape2 pun selepas bulan raye ni..teruskan bermaafan je yer..


p/s: jgn nak raye mintak maaf zahir batin..pas raye buat kesalahan lagi..hehe..salam semua!