Nov 8, 2010

girl tudung vs girl freehair

p/s:sapo2 yg baco artikel harap jgn la mengamok ..suko2 jo..jgn marah den pulak...

mestila..pilih girl tudung..tutup aurat perintah allah.girl free hair kureng la.selalu gi saloon wat treatment dan sewaktunya.bukan nak kutuk tapi itulah hakikatnya..kalo laki nak wat bini confirm cari ala2 muslimah.even laki 2 bekas playboy,bojan ke,sosial ke ..mesti dia nak isteri yang solehah..if free hair ..kesian la kat bakal suami..belum kawen dah show rambut kat org sekeliling.
taw la rambut cantik..padahal duit gaji dikeluarkan habis ke situ je..kesimpulannya,harapan pengarang mengerti korang2 di luar sana.bukan nak ceramah.tapi kritikan membina..xnak dongar xpe..den x kisah..tp semolek moleknya bacolah artikel ini...

37 comments:

✖Mizz Yasmin✖ said...

I agree.
But still, kalau pakai tudung tpi akhlak tk jaga, tak jadi gak.
2 2 msti ada.

kay said...

yup2..
but kai tdung pun da penuhi
tuntutan agama r8..

NuSaNa NoSa 91 said...

seseorg yg pakai tudung tu, tp akhlak xjaga, tu maknanya dia xmengerti konsep tudung dia tu.. ada yg pakai tudung sbb fesyen la, ada plak sbb dh adat.. =.="
perkara yg paling utama, fahamilah konsep tudung tu sebagaimana yg islam sarankan.. bukn sbb pengaruh luar..^_^
erkkk~ banyak la keen terceramah kat sini.. hik3~ jgn mrh ye.. bak kata peribahasa arab, 'la tanzur ila man qoola, walakin tanzur ila maa qoola' yg bermaksud 'jgn lihat kpd org yg m'beritahu, tp lihatlah kpd apa yg diberitahu'.. peace~~ ^_^

kay said...

keen:tq komen sgt membina

buxx_szmania said...

yup....bnyk perempuan bg alasan pkai tudg tu kna tggu seru...sampai bla nak tnggu seru klau tidak mencuba...

kay said...

klw sampai seru xpe..
jgn sampai ajal sudey..
terlajak perahu le undur
terlajak ajal x berguna

NuSaNa NoSa 91 said...

walaweyhhh~ nk nyampuk skit..
tlg jgn kata 'tunggu smpai seru'.. tp kata 'apa yg aku buat utk dpt seru atau hidayah tu??'.. kdg2 hidayah bleh dtg bila masa je, tp kita yg xnk menerimanya..
cth paling mudah la, ada sorang artis yg free hair ni berlakon dlm satu cite.. dlm cite tu, dia jd sorang yg sgt alim, pndai mengaji, pakai tudung.. tp, knp bila luar drp cite tu, dia masih free hair?? Allah dh bg petunjuk kt dia melalui lakonan dia tu.. tp, klu dia sndiri yg xsedar, nk wat cmne.. smpai ajal pon seru tu xsmpai..
kesimpulannya.. berusahalah utk cari jln ke arah 'seru' itu.. hik3~
opssss~ sekali lg wat ceramah agama kt sini.. peace~~ ^_^

diana said...

akhlak bagus ke..
tak bagus ke..
sekurang kurang nye dia nak jugak bertudung..

kay said...

pergh..kowang nye komen2 mmg bernas
belaka..

Tomato Gurl's Life said...

setuju ngan pendapat akak diana dan keen...tiada istilah tak datang seru lagi..kerana bertudung tue hukumnya WaJIB bukannya SUNAT seperti menunaikan haji bg yg berkemampuan..

1lg konsep yg paling lari dr islam..perempuan disuruh menutup aurat bukannya bertudung sahaja..menutup aurat tue merangkumi semua kecuali muka n kedua belah tgn..(rasanya semua tau dah belajar pendidikan islam..

sbb kalau nak kira bertudung..siti nurhaliza pun bertudung..tp betul kah konsep bertudung tue mengikut landasan agama??

skang dah trend pakai tudung tapi nampak rambut..pakai tudung tapi baju ketat...bertudung jugak kan tp aurat?

cik tom pun perempuan..peringatan utk diri sendiri juga..wallahualam..

p/s: maaf terbuat n3 plk kat sini ;)

Si Gadis Semasa said...

setujulah ngan komen2 kat sini .

bertudung itu wajib . dan dalam islam pun tak larang kalau kita berfesyen asalkan tak lari dari konsep sebenar .
Islam itu anjal :)

nik rosmawati said...

bagus..cari yg bertudung dan baik budi pekertinya.

kay said...

nik:dalam pencarian..de calon2 ker?

Bulan said...

suke entri nie.ehee
betol2.jgn bertudung je..akhlak tue penting.biarla selari semuanye.

EYA NADIA said...

OPSSSSS.INCIK KAY.TERASA EYA TAU KEH KEH KEH

ENTRY AWK LEBIH KURANG ENTRY TERBARU EYA HAH.

http://eyanadia.blogspot.com/2010/11/dari-rambut-ke-hijab-jumpalah-hana.html

kay said...

bulan:tq
eiya :ye ker?

jaa_kat said...

like3 :)

kay said...

jaa:suke ek...

cik cumy said...

seb bek ku btudung, huhuuhuhu

meself,Ms Fint said...

oke. oke. tanye..
knp kalo awek, laki nk yang tak bertudung aje..
tapi bile time nak kawin mesti cari girl lain yang bertudung?

s h i d a t said...

kalau gf tu mmg pakai tudung tp on off camna plak.,.still nak wat istri ke

kay said...

shidat:hehe...so..reject jerla..
mane le gitu lak..on off..ingt ni lampu suluh ker?

s h i d a t said...

reject?
so how about ur gf?
just need ur opinion.. =)

kay said...

of coz la bertudung..
n solehah..
laki msti nak isteri2 cm2.

ceritasekupang said...

kalu setakat bertudung tapi tapi menutup aurat pun x guna jugak...

Anonymous said...

klau dah boy kaki playboy, xde gune nye nk bertudung ke tidak.... klu dah hati busuk tu, busuk jugak. then ur gf pkai tudung, on off or x pki langsung.

kay said...

yg kat atas ni x letak link lak..
br nak view.hehe..tq 4 compliment

farouq said...

sedang mencari awek yang pakai tudung saji ahaks he,he;) bergurau jer tudung bukan penentu akhlak seorang tapi bila dah pakai tuh ok la juga nti bila tua tak payah nak paksa-paksa pakai dah tapi klu pakai tudung tapi kalau tak solat pun..erk pening..ada soalan kat wanita..nak pilih lelaki yang selalu pakai seluar pendek yang paras lutut atau yang selalu pakai seluar panjang?

Puteri Suziana said...

A'aa , setuju tu ! org laki dah sah2 nak calon isteri dia tu ala2 solehah gitu . Hehehe ^^

khairul akmal azman said...

pu3: of course la..
cam awk la..perempuan melayu terakhir..hehe

Lieyly ︱ Alia said...

alia d0k h0stel 8th0n , blajaq ja agama , tpi bila balek rumah fee hair ~ but , ntah cm na time SPM tuh dh mula berubah ~ pkai td0ng , then la p mna2 p0wn x free hair dh , m0ga kekal cm neyh . amin :) tpi kan kl0w laki yg kwen ngn p0ppuan free hair tuh cm na pulak ha ?

khairul akmal azman said...

lia:kay pun x alim sgt
tp da tuntutan agama kan..kai tdung..
bg suami yg pilih isteri yg free hair blh la. menggalakkan tukar bertudung ..coz kite org islam.bukan melayu dipermodenkan

wanyromly said...

baru pasan ada entry neyh..
haha bagus2..
buwat gua jdy insaf jap.. haha..
tapi kalo setakat pkai tudung jew pangai cam cibai pun ta oke jgak en..
issokey la., seseorang itu kan boleh brubah., sama ada nak ngn taknak jee..

haa, me ? hihi..
nnty dlu kudd (boleh plak cm2) coming soon..
hahha

khairul akmal azman said...

adik wani:manusia le brubah dan mpunyai pilihan..
so .pakaian tdung kene dtg dr hati..
bkn utk trend2..kite pakai krn tuntutan agama..

wanyromly said...

betol tuu..,
sy sokong..
ehhe..

khairul akmal azman said...

wany: pndai oun..2 kay x kisah wani freehair pun..tp yg penting hati wani x hitam dan busuk hati

Cik Nathrah said...

baguslah gituu.tp ramai jugak laki yg suka wek free hair. boleh show off pada rakan taulan juga sahabat handai yg dia ade awek hot gituuu