Nov 30, 2010

Cara Nak Lajukan Broadband?


1) Pastikan wktu nie dh connect ke internet. Tekan "start" & cari "run". Dalam tu tulis "cmd" dan tekan ok...


2) Akan kuar command prompt mcm kt bwh ni. Tulis "ipconfig/all" dan enter...


3) Bila dh enter akan kluar senarai connection, cari hardware wireless korang (nama Modem korang), tgk gambar kt bwh utk pilih yg mna betol...


4) Ok skarang tekan "ping [address korang] -t" Cth ping 10.175.53.131 -t   mcm gmbar kt bwh. Bila berjaya, korang akan trima balasan mcm kt bwh. Kalo x kuar mcm kt bwh mksudnya x berjaya la tu...


5) Biarkan bnda ni jalan selama mna korang online. Kalo dh xnk tekan pangkah tu ja.

Proses nie akan buat korang akan sntiasa ada connection dgn server, akan cepatkan proses hantar & terima packet (bdk2 network n IT tau la apa bnda nie) jadi website lbih cepat loading...


Tip nie utk semua jenis broadband xkira la CELCOM, MAXIS, DIGI asalkan broadband tapi Bdk Botak gna Windows XP, jadi utk yg gna lain tu mgkin ada beza sikit...


p/s:le try ek...

tq kat budakbotak

10 comments:

Iqin said...

kay amek science comp eh? oh ye, xleh nak komen kat shoutbox ^^ t jom layan korea ;p

nurul amira said...

nak beli broadband laa cmnie..hee =p

Anak Gemilang said...

xda effect ke?

::PoRcUpiNe:: said...

thanx..

info berguna ni:)

Aida Radzi said...

aku belajar benda baru hari ni .. ahaha.. thanks

kay said...

thanx aida n all compliment

Malwanaz said...

dari segi effect bandwidth die makan x?

khairul akmal azman said...

mkn cam biasa..
but i guess line di stabil kan la.
coz da ping..

khairul akmal azman said...

mkn cam biasa..
but i guess line di stabil kan la.
coz da ping..

khairul akmal azman said...

mkn cam biasa..
but i guess line di stabil kan la.
coz da ping..