Nov 21, 2013

cinta bersatu...dari ipoh-kuantan..




cinta bersatu.. ipoh-kuantan

 as salam..lama saya tak mengarang .. mood penulisan-penulisan dulu tak semegah macam sekarang.. semua orang pernah bercinta .. ada orang kata cinta itu indah..cinta itu segala-galanya... tanye la orang yang bercinta.. mandi tak basah.. tidor termimpi-mimpi... kat tempat keje senyum seorang-seorang.. bila saya bercinta memang akan rase begitu.. masa single wat rilex wat peace je....


Bila bercinta @ buah hati- ada orang caring kita.. dulu hati saya keras..tapi bila da bercinta wah..dalam hati de taman bunga-bunga beb..ini ikhlas kata hati...

Cinta bermula di politeknik..- dulu hanya la kawan baik.. teman seperjuangan.. sampai pernah jadi adik angkat... satu je saya nak kongsi kalau kita sayang someone..luahkan sahaja even kita kena reject, kalau kita tak cakap suka dia macam mana dia nak taw kan kan...
After graduate.. masing2 buat hal sendiri.. yep... masa untuk bekerja dan meneruskan kehidupan yang tak dapat dijangka.. tapi alhamdulilah..jodoh msih kuat..still contact..then buah hati single lak mase contact balik..so ape lagi ... masa tue nekad fight for true love..kalau dulu kat poli tak luah.. kali ini wajib luah atau menyesal seumur hidup. Cinta kena hargai.. cinta tak kan tunggu kita tanpa usaha. 2 hari lepas alhamdulilah selesai merisik.. Thank Allah dipermudahkan...Alhamdulilah....

kalau suka kena masuk je risik..baru gentlemen

Cinta??? cinta tak perlu kan sempurna.. Cukup cinta sesama manusia kerana Allah.. Cintai orang kerana peradabannya, akhlaknya.. bukan kerana rupanya... seksinya... duitnya.. Hidup di dunia hanyalah seperti RNR..
i love u siti fazirah.. Love till Jannah..






siti fazirah.. cincin dijari sebagai saksi

Feb 10, 2013

best ke jadi "hotstuff"?

"hot dunia,nak ke hot api neraka di akhirat"?
 hello! assalam all! best ke jadi hotstuff??..masa utk mengarang.. tgh free today ..

  • sanggup copy paste tweet yang best nak mendapatkan follower yg banyak? RT yang banyak?. perlu ke?
  • sanggup buat publisiti murahan untuk mendapatkan perhatian ek?.. grrr...
  • upload photo sexy kemain, nak jadi hotstuff ke PORNstuff ni?.. nampak tak permainan kat situ?. teringin nak jadi covershoot playboy kew?
  •   sanggup follow/unfollow.. nak kejar angka ke dik? nak kaya pasal nombor gi tikam nombor la kat magnum ke, toto ke k.. (gi main jauh2)
itu senarai pendek jela.. hotstuff jika diri sendiri jadi ok.. tapi kalau dibuat-buat atau kata erti lain syok sendiri mintak ELAK2 la.. elok2 kejar hotstuff ,makin ramai kengkawan meluat dengan kita buat apa kan.. 

p/s: chinese new year. boleh la kutip ang pau bebanyak ek kowang.

Jan 31, 2013

Hidup dalam sederhana sudeh beb






assalamualaikum semua.. topik gua hari ini berbunyi begini.. "HIDUP DALAM SEDERHANA SUDEH".
see the title of day?. ada orang suka kesenangan tapi ada ke orang nak dalam hidup terus dalam kesusahan?

just straight to the point.*reader tak suka entry melalut dan menjeler-jeler. #Noted 



  • why nak hidup dalam sederhana? sederhana tahap yang sesuai dan selamat beb.. kalau kaya sangat kita akan mudah alpa, kalau kita dalam kesusahan banyak perkara yang perlu kita fikirkan. So hiduplah dalam kesederhanaan.. tak payah nak kaya raya sangat, memadai dengan keperluan asas dan wang simpanan untuk masa depan. InsyaAllah

  • SEDERHANA? sederhana juga ok dalam pergaulan kowang taw. just imagine, jika kita hidup tak bape nak up sgt.. lepak dgn member2 yg lebih bekerjaya akan rasa down je kan.. so kita senang n kaya raya sangat lak.. kawan2 kita akan rasa x selesa or akan ambil kesempatan ke atas kesenangan kita.
  • Percakapan dalam kesederhanaan?.. cakap sederhana jela.. jangan cakap gebeng,letup, nak up je.. or cakap yang merendahkan martabat orang lain, jangan sesekali merendahkan diri org lain.. even faktor genetik dia mmg rendah.. haha.. ingat dunia macam roda.. maybe kali ini kita senang sebab kita di atas.. may be once day kite kat bawah terkulai tersungkur?.. fikir2kan lah dan selamat beramal ok ok okeyh.
p/s: hidup jangan susahkan orang lain. #notedtomyself


written by me : @sayakayrule

Jan 24, 2013

muka lawa bolehlah selalu upload

muka lawa hanya sementara



eh eh eh.. entry tak jealous mende pun ek..! (suara2 sumbang cakap..kay cemburu lettew) oh please!!!

muka lawa sekali upload.. sekejap dapat 100 plus2 like.. even muka bangun tidor la.. muka dalam tandas la. duck face la.. muka lawa .. background zoo pun gambar tetap lawa...

yang tak lawa lak.. kesian lak gua tengok.. tangkap banyak2 gambar.. then if x lawa. delete la.. nak upload pic pun kena edit lagi dengan teknik pencerahan dan pengubah suaian.. Kesian kan kan.. nak wat camno..

kalau kat instagram.. muka lawa satu hari sepuluh keping di upload.. kalau yang kurang lawa 1 keping upload seminggu pun dah memadai.. kesian kan.. pastue default pic rotate je.. tukar2 pic.. yang lawa.. tiap2 3 hari tukar default pic dengan pic yang ohsem dan terbaru kataNya.

mungkin yang lawa ke tak lawa tak lah penting mana,, tapi laki sekarang normally nak gf yang cantik2 kan.. tipu la kalau lelaki tak memilih kan.. apa2 pun jodoh tak kira rupa kan.. kalau dah suka..cantik ke x.. belakang cerita.. 


p/s: salam maulidur rasul uolls. entry pendek tak bermakna malas taip.. cukup dengan isi yang sarat okeyh.

Jan 20, 2013

sahabat adalah segalanya ok..




first of all, tahniah jozannnnnnnnnnnnnnnnn!  tabik tengok johan dan zizan.. si johan x padan baru operation sanggup keluar hospital demi sahabat.. Nampak!!! zizan juga tak kurang hebatnya sanggup survive keseorangan hingga layak ke final.. apa yg gua paling namapak.. perkataan "SAHABAT" paling sesuai utk dowang kan, gua nak nyanyi..Andai ku berkawan lagi!!!  kawan 1 lagi!!!...kawan 2 lagi!!!... kawan 3 lagi!!!...


  • Sahabat! -ketika gua bersedih berduka bergumbira berjimba... ko lah segalanya yg mewarnakan hidup gua.. gua putus cinta ker.. gua dapat awek baru ke.. ko "Sahabat" yg paling gua akan rodger ok ok ok ok....
  • Sahabat! - sahabat!!! untuk selamanya!!!.. 2 ..3 kapal di samudera.. marilah sahabat kita bergembira.. sahabat... bersama.. utk selamanya.. kau dan aku sahabat ...selamanya-lamanya setia..
  • Sahabat! - gua susah senang ke.. gua jatuh bangun ke.. paling2 de problem.. lepaking sama kedai mamak.. mintak pendapat sahabat.. awek?? masa bercinta je dia layan kita.. masa tinggalkan kita?.. ermm.. sahabat? masa kita couple pun dia ade.. masa kita single pun dia ade.. itulah SAHABAT bebeh.
  • sahabat! - jangan lah kowang buang sahabat mentah2... ingat!! jangan gunakan Sahabat pabila kita sedih,berduka,masalah kewangan, masalah percintaan shj.. 
p/s: salam weekend semua.. done update jugak..

Jan 18, 2013

DUIT OH DUIT.. MONEY OH MONEY?

GUA NAK NYAYI SAT... "HEY 1 RINGGIT...HEY 2 RINGGIT...."..

KENAPA ORANG GILA DUIT? MENGAPA ORANG PERLU DUIT? MENGAPA ORANG BENCI DUIT?..

mari kita kupas,hayati dan mengambil insentif2 penyelesaian yg boleh diambil..LETS check it out..versi poyoness

  • DENGAN DUIT - TAHAP KONSISTEN DALAM DIRI AKAN NAIK SENDIRI.. DALAM PERSEKITARAN DAN PERGAULAN AKAN LEBIH STABIL.. CTH?.. MUKA TAK LAWA.. GI JE SPA, LONDON MANAGEMENT KER? SECRET BEAUTY KER.. ADA DUIT GI JELA KAN..

  • BILA ALAM PERKAHWINAN- NAMPAK TAK DALAM METRO KE? KOSMO KER? PERSEKITARAN TETANGGA KITA?.. MASALAH KEWANGAN BANYAK MENJADI PUNCA-PUNCA PENCERAIAN..

  • BILA GILA DUIT LAK? - ADA ORANG LA.. TAKLA SEMUA... NAK DUIT SAMPAI MARUAH TERGADAI.. TOLAK CINTA MENTAH2.. KERANA ORG DISAYANGI TAK BERHARTA..YES! DUIT FOR FUTURE.. TAPI CARI DUIT SIKIT2..LAMA2 JADI BANYAK GAK KAN?.. SO FIKIR LAH UOLLS..
  • KENAPA BENCI DUIT?. - JANGAN NAK BENCI SANGAT LA UOLLS.. KOWANG KEJE PUN NAK DUIT KAN.. TAK PAYAH NAK CAKAP "DUIT BUKAN SEGALANYA KAN..".. SEKARANG MASUK TANDAS PUN 50SEN.. MONEY NOT EVERYTHING BUTTT! EVERYTHING NEED MONEY..
CUKUP2 SUDAH..CUKUP SAMPAI DI SINI SAJA....GUA NAK BERBLOG... JUMPA LAGI UOLLS..


P/S: SORRY KERANA PENGGUNAAN CAPSLOCK LAGI SNG KOWANG NAK BACA KAN..

Jan 17, 2013

HYPOCRITE 2013...?


wah! lama sangat tak menaip? kowang per cer? ada baik?.. sedih ? gembira?.. well... perasaan itu normal la ada dalam jiwa kan.. nak taw contoh2 hipkorit version mellinium. gua bagi dalam point2 je..ala nota ringkas atau "toyol" bila examination.

  • "SAYA BENCI LELAKI! LELAKI SEMUA PENIPU". -  TAPI BILA ON FB OR TWITTER NAMPAK LAKI HENSEM ..KACAU GAK... TAKPUN BENCI2..TAPI STILL STALK UR EX BF..
  • "SAYA TAK MATERIALISTIK OK!!" - TAPI TARGET FUTURE HUSBAND KEMAIN.. NAK DOCTOR, ANAK DATO, ANAK VVIP, KERABAT DIRAJA, PENGARAH..ERMMM.. (KALAU MUKA LAWA BOLEHLA DEMAND..INI MUKA PUN MACAM ALA2 "SWEET SOUR" JER.. NAK DEMAND KEMAIN..

  • "SAYA BUAT BLOG JUST SUKA-SUKI JER..- TAPI DALAM HATI KECIL BILA TENGOK BLOGGER2 FAMOUS BERINSTAGRAM PIC2 MENARIK DAN FOLLOWERS RAMAI..DALAM HATI ADA JEALOUS GAK KAN.. PASTU MULA JADI GILA "FOLLOWERS".. INGAT ANGKA FOLLOWER BOLEH KUTIP PAHALA KEW??..

ada point lagi? nak tambah pun boleh.. kepuasan dapat ber update.. setelah 4 bulan blog ni berhabuk..
"TULIS IKUT HATI BUKAN NAFSU"... TAK SUKA BOLEH UNFOLLOW JE BLOG NI..DI PERSILAKAN.. SALAM SEMUA..


YG POYO LAGI IKHLAS,

KHAIRUL AKMAL BIN AZMAN

Aug 27, 2012

entry sesantai saja after cuti panjang.

sekadar gambar hiasan
ohh. kay is back.. poyoness mai da..! tudiaa.. amacam raya kowang ada #ohsem x? ke #bolehlah.....

  • hari ni adik2 yg still bersekolah..(mesti bangun pagi buat muka ketat... kena lak.. satu assigment or latihan x wat.. jgn terpakai baju raya sudeh gi sekolah sudeh.. kalaw nak protes x nak gi sekolah yer pun..nak cuti ek.. hahaha......

  • gi sekolah..soalan biasa2 bro  (bape banyak ko dapat duit raya?.. raya ni ko pakai baju kaler pe?. oh!.. crush aku hensem dow?crush ko?..awek2 aku cun dow.. ?..awek ko?. start dari cuti.. amik mood dulu dengan bergossip.. kt sekolah je dah macam propaganza dan melodi..

  • fb/twitter --------> confirm bersepah tweeticon or default pic raya. tapi x berkenan.. ada pic atas lawa.. tgh2 lak cam sendat. cuci mata sat.. haha..ada pic lawa pun de.. ada pic cam nak nikah pun de, macam2 pic kowang. by the way semua #ohsem. :)

  • hari isnin di tempat kerja.... (kerja dah menunggu..bertimbun.. de yg pakai baju raya pun mesti ada.. protes nak cuti lagi la tuh. ada yg bawak kueh mueh..ini confirm lah.. kalau kat meja .. tepi mesti ada kerepek2..tempeyek..asam jeruk.. cam aku xtaw je.. bosan2 keje .. suap je makanan kat mulut kowang.
  • check atm  (bape balance. ke over.. raya nak grand.. dalam bank tak grand pun masalah jugak... check bila gaji kua...bg yg berjimat.. senyum je ler.. yg boros.. garu pale.. mula lah nak meminjam duit kengkawan tue..)


written by :
khairul akmal bin azman

Aug 11, 2012

siapa pernah kecewa or rejected? dipermainkan?.


entry lepas banyak dapat komen yg best pasal tip laki ek..de suggest wat entry tip perempuan lak.nti free gua wat entry tue..by the way tq! .. #nowplaying you found me by the fray.. nak taip kan kene ade lagu sat..siapa sini pernah pernah dikecewakan.. di "choki2" kan ker?..

kenapa jadi macam ni?
  • may be ada lagi pasangan yg lebih baik kat luar yg menunggu kowang.. (bagi gua la best jugak kne dikecewakan then next time kite kan jadikan experience. nak true love.. try hard love dulu la.. baru adventure..)
  • apa perlu buat bila dikuciwakan .. (kowang relax je.. ckp kat ur ex.. "allah dah tentukan pasangan lebih baik utk aku".. kecewa putus cinta ape la sgt.. ku kan kecewa if putuskan hubungan silaturrahim.. so sila putus dgn segala hormatnye..#wat muke bangga)
  •  pernah di rejected??.. kowang rasa x kacak? kowang rasa tak mewah?..rasa tak lawa? rasa down? bodow la! relax la.. (ko apply awek/bf sowang je.. cuba apply awek/bf lebih ckit..macam mintak kerja..minta byk2 tempat kan..nampak tak?jgn nampak dia sowang je..)
ape2 pun.. set in mind "lelaki yg baik tuk perempuan yg baik"......entry juz nak bagi semangat sape yg rasa "down".. kepada player2 sila2 bersara #pesandirisendiri jugak..x bek main perasaan dowang.. hidup x lame mane pun.. mungkin esok,lusa,tahun depan ke.. masihkah kita hidup??????


salam poyoness...selamat hari raya kowang!

written by :

khairul akmal bin azman

Aug 1, 2012

lain orang lain ragam... dalam blog?


tiba-tiba je ni!!!!!!! rasa nak menulis ni.. spontan datang. lalaa.. ramai la sekarang ada blog.. budak2 sekolah ramai ada blog.. lawa2 lak tue blog dowang.. widget kemain.. tapi isi blog.. bagi gua so-so jela.. banyak paparkan muka sendiri dari isi blog. tapi lu punya blog.. ada waa kisah kan..lu lagi la tak kisah meh..
gua tulis pendek2 jela ek.. puasa la.. kah2..ada orang hari rabu je "wordless wednesday".. lagi malas nak update. puii..!
  • ada orang berblog nak jadikan diari kehidupan
  • ada orang berblog nak cepat famous
  • ada orang berblog syok sendiri pun ada.. perasan popular di alam maya kataNya
  • ada orang berblog tempat luahan rasa,isi hati, tempat mengadu. (thats good for us)
  • ada orang berblog ikut trending.. (ko de blog ke peah?.. aku nak wat blog gak la)
  • ada orang berblog nak cari kenalan. (sama cam aku)

sebenarnya berblog best..sebenarnya blog tak payah perah otak taip entry hari2.. no need la.. sebenarnya berblog tak payah writer yg hensem dan lawa.. nampak tak?. kowang tak bangga ke..  bila kowang dah kahwin..anak2 nak taw kisah hidup kowang masa muda.. gi jela taip google search blog "poyoness".. (contoh je) .kisah "papa" masa muda.. hahahahha...
  • berblog bagi gua diari kehidupan/ luahan rasa dan perasaan/ tempat cari kawan2 /tempat cari jodoh ke mana taw kan?..
  • nak tips! (kowang gi blog orang lain dulu.).. take note.. jgn sombong dalam blog . blog ko famous bonus je.. 
  • nak entry best tak??? amik nota! "tulis ikut hati jangan nafsu semata-mata."
k la bye, banyak kerja nak buat



written by
khairul akmal bin azman