Jan 31, 2013

Hidup dalam sederhana sudeh beb






assalamualaikum semua.. topik gua hari ini berbunyi begini.. "HIDUP DALAM SEDERHANA SUDEH".
see the title of day?. ada orang suka kesenangan tapi ada ke orang nak dalam hidup terus dalam kesusahan?

just straight to the point.*reader tak suka entry melalut dan menjeler-jeler. #Noted 



  • why nak hidup dalam sederhana? sederhana tahap yang sesuai dan selamat beb.. kalau kaya sangat kita akan mudah alpa, kalau kita dalam kesusahan banyak perkara yang perlu kita fikirkan. So hiduplah dalam kesederhanaan.. tak payah nak kaya raya sangat, memadai dengan keperluan asas dan wang simpanan untuk masa depan. InsyaAllah

  • SEDERHANA? sederhana juga ok dalam pergaulan kowang taw. just imagine, jika kita hidup tak bape nak up sgt.. lepak dgn member2 yg lebih bekerjaya akan rasa down je kan.. so kita senang n kaya raya sangat lak.. kawan2 kita akan rasa x selesa or akan ambil kesempatan ke atas kesenangan kita.
  • Percakapan dalam kesederhanaan?.. cakap sederhana jela.. jangan cakap gebeng,letup, nak up je.. or cakap yang merendahkan martabat orang lain, jangan sesekali merendahkan diri org lain.. even faktor genetik dia mmg rendah.. haha.. ingat dunia macam roda.. maybe kali ini kita senang sebab kita di atas.. may be once day kite kat bawah terkulai tersungkur?.. fikir2kan lah dan selamat beramal ok ok okeyh.
p/s: hidup jangan susahkan orang lain. #notedtomyself


written by me : @sayakayrule

21 comments:

iima ❥ said...

betul.
kalau kaya raya pun org nak mnyending org nak dengki2 kalau susah pulak orang hina orang tk tolong pun. jadi semua kene sederhnaaa susah senang jgn peduli org boleh? hehe

Cik Nuries said...

totally agree.. :)

tirahzairi said...

maaf kay....

Andy Telasai said...

Agreed bro. Average life rules! :)

justin lover said...

orang yang betul-betul kaya pon takkan tunjuk kekayaan dorang. that's lagi modest kan, hehe^^

Lady said...

setuju ! biarlah besederhana, itu lebih baik.

::BudakaCamaTa:: said...

kalau kaya tp brsikap down to earth pon bagus jugak....tak ade la nak mnunjuk nak riak 24 jam....

krole said...

bersederhanala dlm tiap apa yg kta lakukan kan bro~ nak lebih2 tak best jgk..sng cerita tiap benda ada baik n ada buruknya..so baik bersederhana, lagipun rasulullah pun berpesan agar bersederhana dlm hidup kan~

Nurrul said...

Setuju... !! Sunat taw dalam bersederhana.. :D

*Kaya ke miskin ke , ke tanah jua kita ditanam.. jadi.. sederhana adalah yg terbaik.. ^^

khairul akmal bin azman said...

imma------> thats why la..kaya pun org dengki gak kan. kejam masyarakat sekarang




tirah-------> xde hal la beb..



justin------> if kaya wat humble sudehhh.. am i right?




krole:-----------> yup bro! nabi kita pun suka umat nye besederhana je kan,

khairul akmal bin azman said...

#thanksinggahkomenblogpoyoness uolls!

Wan Ahmad Izudean said...

bersederhana dalam membeli pakaian. hehe

nur emilya said...

Haaaa itu saya setuju!
Hidup ni ibarat roda.
Kadang bawah, kadang atas.

MawardiYunus said...

kesederhanaan tu memang bagus

Azham Vsvc said...

Alhamdulillah, sekarang aku hidup dalam keadaan sederhana syukur!

xila dot said...

hahaha ini semua poyoooo...simply the best! XD

dya bunga said...

btl..dya setuju sgt.. !!

Miss Eja said...

normal lh tu.. msing2 nak jadi diri ORANG lain..heheheh

nini said...

suke....hidup jangan susahkan orang lain...=D

Alif Haris said...

betul tu. aku sokong kau. ^^

Elvy Nellysha said...

setuju!!

:)

.dtg bawa entri bloglist..jom join...