Jan 6, 2012

nowadays ramai culture shock? kenapa berlaku?

entry totally tak de mengena amalina pun ok

agak ramai la..bukan cakap sedap mulut.. coz gua ambil dari pengalaman lepas dari masa belajar. memang bila kita masuk dunia baru...kita berasa sedikit pelik..bukan senang nak menyesuaikan diri dengan cepat kan kenalah ambil masa..ada orang kata tengok keimanan diri seseorang ? yes..gua sangat agree.. another tips cari lah kawan yang mengajar kita ke jalan kebaikan..bukan jalan yg sonsang. kadang2 kita dari golongan yang beragama dan baik2..salah pilih kawan..rosak akhlak kita.

dan ada orang cakap nak kutuk org ke..ambil cermin besar2 dan nilai sendiri kan.. aah! betul jugak2 kadang2. tapi if entry kita untuk mengingat or jadi pedoman..kan dah berjasa sesama umat islam rite?.entry bukan kejar follower or komen yg banyak..just kepuasan hati..


culture syok? gua paling tak setuju jika org cakap bapak borek anak rintik? who r you? allah?.. only God can judge. then,nak enjoy boleh..tapi ada batasan nye.. 
contoh: "Adakah semua orang ke kelab malam semua salah?.. (might be pasal kerja. tapi bila tempat tidak sesuai kita meet friend ke,client ke,jadi bualan mulut org)


so carilah tempat like starbuck,kopitiam,mamak stall? then jgn malu jika kita berasal golongan yang miskin or tak pandai bergaya.."adakah org bergaya confirm masuk syurga"?? tepuk dada tanya selera... As salam semua. tq 4 reading. :)

34 comments:

cik Kartun said...

blurr kejap ngn entry ang nie kay..
sebb tetibe jadi org prtama komen hahaha :p

Jue said...

oh i like ini entry
culture shock tu besa la beb
aku dah nengok byk time study dulu

Bluewendy said...

jadi lah cam ikan yg kat laut.oh yeaahh!

♥AienNajwa♥ said...

betul tu..jadilah manusie yang besederhane yang tidak menjadi bongkak dan bangge dengan ape yang ade..(^_________________^)..Biaselaa, bile kite buat sesuatu yang tidak menjadi kepuasan sesorang, semestinyer akan menjadi bahan bualan..ignore sahaje ! =)

khairul akmal bin azman said...


tq semua pengomen awal..
kowang mmg awesome!
start next week jarang update k..sorry sgt2..bz keje beb!

Finaz Jaafar said...

culture shock ni memang slalu jadi..nak2nye kalau berjauhan dgn family..memang biasa sangat jumpa..pening palo den nengok

miss Fyqa said...

Ingat Allah, ibu bapa.. sentiasa ber muhasabah diri..

Aweyn said...

bapa borek anak rintik? sedangkan iman pun x boleh diwarisi. huhu


the best we can do is pray. pray supaya kita x jadi macam itu, dan pray juga smoga orang berkenaan cepat sedar :)

~Nana BamBam~ said...

yee..tepuk dada tanyalah selera nak makan apa ? eh eh...terlajak plak..hehe :P

Nurrul said...

peringatan untuk diri..
pandai kita membawa dan menjaga diri..
campak kat mana2 pun still dengan pendirian diri :)

Asrul "iLham" Sany said...

gua menten je :D

Ca Cik Duyung said...

alhamdulillah sejak zaman skola ca da dpt kawan baik yg sentiasa mmbawa kearah kebaikan... :)

ShahzCudin said...

pilih kawan btol2..slh pilih rosak la kita..

CekbOlat-bOlat said...

msuk kelab mlm? hm org dh buley bgi tnggapan negatiff buat kita.. mcm2.. sbb tu kne pndai sesuaikn diri.. =)

Paris Lipton said...

fuyohhhh, lepak mamak ckp topic ni best ni
hahah

aiNa yaZiD said...

lumrah dunia... nak bagi nasihat atau pedoman tuu tak salah. yg salah nya bila membuka aib org. yedok..? yang pntg kene pandai pilih kawan..(^^,)

aiNa yaZiD said...

lumrah dunia... nak bagi nasihat atau pedoman tuu tak salah. yg salah nya bila membuka aib org. yedok..? yang pntg kene pandai pilih kawan..(^^,)

syakey said...

macam-macam. jg iman jg diri pk realistik. org yg sibuk nk g tmpt mahal2 padahal duit takda. eksyen letteww

Najwa Fatin said...

pengaruh rakan :)

GincoMerahJambu said...

hohooho..ini normall..tp kalau kita ni bkn jenis mudah sngt ikot orang xd lah jd sume bnd ni

iKhRam said...

saya dulu pun mcm tu jugak
keluar saja study kat mktb
mmg culture shock
mula la dah pandai nak bergaya..
nak kuar main bowling..
nak itu
nak ini..

naseb bek la masih dalam kawalan..

ABU said...

yang penting pandai jaga diri.. ingat asal usul dan didikan agam.. kan.. setuju tak?.. cakapla setuju :D

Daddylicious said...

tepuk dada tanya selera...

Teenager Housemaid said...

culture shock terjadi bila kita tidak memahami n mengetahui apa yang kita mahukan...

Saddila said...

yang penting , HATI :))

Kotak Mancis said...

hhahahahhaaa... aq pon terkena tempias culture shock nie... nak biasakan cara blajar kat tempat baru... haishhh... berminggu2 gak nak suaikan diri... tapi karang asanya dah ok...

Acik said...

menegur boleh selagi x mencaci ... apa lagi mengaibkan org lain! nak buat pahala tp dapat dosa sb salah cara! uh

Hanie_Dew said...

biasa orang kene culture shock ni org dikongkong dgn strict. once dia bebas dia pun mula buat eksperimen. nak cuba segala benda.ada yg hanyut tu too bad la. yg selamat kembali ke pangkal jalan maybe iman dia seteguh karang.

Juliet_iRa~" said...

suka ayat 'adakah org bergaya masuk syurga..:)

sllnya y culture shock ni sbb dia xdapat n xpernah buat semua tu n dia fikir utk keseronokan diri sndri je..xpk family n lain2..

Miss Eja said...

mereka trbwa oleh alam persekitaran mereka aw.. :) pas tu lgi2 yg tak [pernh jauh dri mak ayah lgi r.. :) pape pown entry trbaik kli ni.. lme x komen ur entry beb..

Edy Fee said...

klau leh masuk syurga mudah base on that..mmg lucky sgt la

aDaNi isMaiL said...

ramai yg xdpt nk sesuaikn dri lagi dgn new environment..biase la tu..btw visit la blog kite.. kelipkelipsiang.blogspot.com

aDaNi isMaiL said...

biase la student baru nk sesuaikn diri dgn new environment..btw visit la blog kite... kelipkelipsiang.blogspot.com

khairul akmal bin azman said...

new blogger! keep it up..