Oct 27, 2011

entri pilihan poyoness : Menjengkelkan " Gadis Tudung, Shawls Melaram "



status update:  after this..segmen baru gua ..gua akan masukkan entry2 pilihan gua secara rawak.. so kowang update entry best2 k.. nanti gua share kan dan promote blog kowang


1. Walaupun ini berkaitan penafsiran wanita. Mungkin kerana kandungan dari penulisan isi hati (peribadi) aku ini agak sedikit offensive.

2. Cuba korang buka beberapa blog perempuan terkenal masa kini. Selain dari Hanis Zalikha, Ladyesah mahupun GadisJahat. Ok, yang aku maksudkan seperti blog Hana Tajima (blog ke?), Irene Nadia Marcelo, Fatin Liyana,  atau mungkin beberapa blog yang seakan aku maksudkan. (Aku petik nama, supaya korang boleh faham apa yang aku maksudkan)

3. Adakah bila korang melihat isi rupa blog tersebut, fikiran korang akan sama seperti aku? Adakah korang akan berkata "Eee comelnye", "Eee, cantiklah u pakai tudung macam ni". Atau fikiran korang akan sama seperti aku "Mak aih, melaram besar-besar muka ha. Dah lah berat blog ni, nak bukak pun lambat, banyak sangat gambar saiz 500kb!"

4. Ok, cukup di blog. Sekarang lihat di alam realiti. Alam luar. Perhatikan gadis-gadis yang berhijab seperti aku maksudkan. Ramai? Ye, memang ramai. Even teman wanita aku tak terlepas dengan trend sebegini.

5. Aku sebagai lelaki bertoleransi, aku tak halang dengan hak seorang perempuan berfesyen. Namun, sebagai lelaki berperasaan, kadangkala mata aku sakit dan hati aku luka dengan fesyen melampau-lampau dari golongan gadis sebegini. Terutamanya dari segi WARNA dan sisi definasi AURAT.

6. Aku belum buta warna. Namun, bila melihat gambar yang di pamerkan wanita sebegini dalam blog. Sakit juga mata aku melihat, mungkin kadar saturation yang tinggi meningkatkan effect warna pada gambar. Tapi, bila lihat di alam realiti. Pun sama mata aku sakit, sakit sebab berbonjol-bonjol dan mengetat-ngetat.

7. Ye aku faham, perempuan sukakan kecantikkan dan lebih-lebih lagi jika masih single (belum berkahwin). Rasa untuk expose itu menebal. Jadi, tak heran jika blog gadis sebegini akan memaparkan wajah sendiri sebesar-besar mungkin di header blog dan pada setiap entri. Usah di tanya gaya bergambar. Pasti korang lebih faham bukan?

8. Wajah kita adalah aset penting. Sesiapa pun baik lelaki mahupun perempuan, mahu menjaga wajah. Jadi, aku nak tanya, jika wajah itu penting, kenapa perlu murah hati memaparkan wajah pada umum?. Kenapa perlu murah hati menunjuk pada semua kelebihan wajah sendiri? Bukankah sepatutnya kita patut menjaga wajah kita dengan bersikap rendah diri dan tidak mencapap? Ha, aku dah keluar ayat yang paling tepat. KENAPA MESTI MENCAPAP?

9. Ada orang cakap blog sebegitu untuk tutorial cara-cara memakai hijab. Ye, aku tahu. Tapi, biarlah lebih jelas. Ini bukan sekadar memakai hijab. Tapi, tutorial tentang bagaimana cara MENGEKSPLOITASI kan pemakaian hijab supaya seorang wanita itu nampak cantik tanpa mendedahkan AURAT UTAMA iaitu rambut semata-mata (Ini pandangan peribadi aku). Tapi, bagaimana dengan aurat lain? Skinny jeans itu sesuaikah? Baju saiz XXS untuk badan bersaiz S. Sesuaikah?

10. Apa yang aku faham dan nampak. Gadis yang free-hair sebelum ini telah terikut dengan trend ini dan mula memakai tudung. Ya, memakai tudung dengan gaya melaram. Dan ini telah mencorak pengaruh pemikiran gadis yang azali memakai tudung. Dan, salah satu faktor penting mengenai perempuan. Dalam hal berfesyen, mereka suka bersaing. Jadi, tak heran jika tertubuhnya kumpulan gadis-gadis yang memakai shawls bergambar secara berkumpulan dengan aksi muka yang se-cute boleh, make-up, dan fesyen terbaru yang merobek jiwa para gadis lain untuk meniru atau menyama level dengan idola fesyen gadis sebegini. Ini semua membuatkan aku terfikir dengan trend terdahulu. Ya, komuniti melaram budak-budak sekolah seperti The SAHAJA dan The JANDAS. Bezanya, mereka tak menutup aurat.

11. Aku ada ramai kawan sebegini. Aku tak marah. Cuma berkali saja kalau di petik pasal topik sebegini. Yang aku berulang-kali cakap, "Nak berfesyen boleh, tapi biar berpada". "Nak pakai skinny, legging boleh, tapi jalan jangan KENGKANG"


add budak ni! cara penulisan dan bahasa lebih kurang blog poyoness

75 comments:

Cik Purple Pinkypuff said...

stuju.. cp pon sangat stuju.. cp bukan nak kata org sebab cp pon pompuan.. kekadang pandai melaram jugak.. tp part yg pakai tudung sebab berfesyen.. memang ramai.. tup tup esok2, bila rambut dia dah lurus, gi rebonding harga 360 hengget, tudung pun entah kemana.. lusa, bila rebond dia dah begulung balek, mula cari tudung balek.. pakai shawl bagai tapi baju sendat..

adwafarahin said...

nice2! adwa suka entry nie..peringatan utk adwa ble berpakaian n melawa pakai shawls hehe!

*thanx kay!

noraauliyya said...

huhu, meletoppp ko !

bella hamzah said...

Betul bella pon skg takut tgk fesyen/tutorial gulz skg... fesyen tak salah tapi menutup aurat dengan sempura tu penting jugak.. bella baru je tulis pasal ni..

http://qasehnabilah.blogspot.com/2011/10/mana-nak-beli-shawl-tudung-labuh.html

Asrul "iLham" Sany said...

secara peribadi, aku lebih kisah apa yang ada 'dalam' diri setiap orang dari apa yang ditunjukkan 'diluar' @ imej mereka.

aku kenal ramai yg berimej 'Islam' tetapi mulut macam longkang dan sgt judgemental

just love, no hate, itu cara aku dan cara orang lain yg aku suka

sekadar berkongsi pandangan

=)

♥Aien Najwa♥ said...

isu trend xjd mslh, if kene ngn batas nyer..yup, y tuto 2 byk mnmpkkn leher..kdg2 komen pown sbb muke gurl itu cntek..so, disitu nmpk negative nyer bg pndgn kamOo juge..so, kene sesuaikan diri diluar mahupun dlm..jgn menmpakkan negative nyer diri kiter bg pandgn lelaki..jatuh maruh der!!~~

nice entry..

khairul akmal bin azman said...

cp: kalaw syg rambut sgt free hair jela..x yah nak hipokrit kan.



adwa: same adwa2..pengomen setia poyoness.



liya: melotop cam gunung berapi ko jah!
hahah...


bella: ok2..nti kay bace ur entry k.



asrul: imej je..org kate x semestinye if dia melayu dia totally "islam"

khairul akmal bin azman said...

aien: tgk aien bershawl..ok...tapi still tutup aurat
keep it up!

♥Aien Najwa♥ said...

Thanx kay..akan cube yg terbaik!!~~

miss Fyqa said...

peringatan utk semua.. nice.

kena tanya niat dan hati masing2.. huhu. mcm2 fesyen keluar skg.. ikut yg mana baik je la... :)

cik Kartun said...

pasnie nak pakai gambar kartun jew la senang..huahuahua..(^^,)

MiaJie said...

Cane nk komen eh..mia pkai pashmina..sbb die lg tebal drp tdung biasa..hehe..Ok mencapub jgk..

khairul akmal bin azman said...

aien: ok2..cantik n ayu sgt ..ramai la peminat dia nanti.hihi.



fyqa: yes! ikut yg mane btul..x btul tgl jew.


kartun: ok gak.kartun biasa2 jew

♥CiK DuYuNG [Ca]♥ said...

niat pemakaian tudung da bnyk lari...huhu

Norlida Ramli said...

sentap hati mak nok!!!hahaha...

tp betulla,bukan laki je yg komen,bg ida yg pmpn pun nmpk cm melampau sgt golongan yg cmni.haha..
*peringatan utk dri sndri jugak*

khairul akmal bin azman said...

cik duyung: nak style sgt kan..
zaman moden la katakan.



miajie: pashmina ..style pe lak 2?


norlida: relax2..sentap kejap2 je kan.chill2..

aiNa yaZiD said...

nak ber-fashion tak salah. asalkan menutup aurat. dan yang paling penting, jangan jadi mangsa fesyen. (^^,)

Warna Warni Kehidupan said...

jangan kan kau, aku pun sakit mata tengok...

khairul akmal bin azman said...

aina: suke ur statement!

YOUsoF said...

Ini Entri jujur yang mantap! Aku SUKA!! ;)



Betullah dia cakap, kenapa perlu bermurah hati sangat nak kongsi gambar comel dan cantik tu dengan orang lain. Orang kata berjaga-jaga sebelum terkena..

Yang agak menyedihkan bila, dah terlebih fikirkan fesyen, motif utama nak tutup aurat/ dada macam tak diambil kisah pulak dah. Asalkan cantik!

Fara E's said...

aku sukaaaaa sgt !
thanks kay ! ;D

Hanie_Dew said...

nak berfesyen jangan sampai jd mangsa fesyen. tu je komen aku. eh eh jap.dan aku benci legging.

Hanie_Dew said...

aku pakai shawl sbb tak payah iron.
tak pakai tudung bawal sbb orang ckap aku budak sekolah.

Adylia Qarissa said...

macam mana pulak yang melaram pakai shawl gila baban ke opis tapi bila keluar opis entah kemana shawl yang melaram tadi..

aduiii..kadang2 dah tak cam kawan seopis sebab jumpa kat luar nampak rambut yang terbang bukan shawl yang terbang...hekhekhek

Bluewendy said...

hoho..melaram sakan..=) masing-masing ade identiti masing2.. cuma yg perlu kita wat, jaga adab dan tata susila..peace..=D

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

terbaik..sgt setuju

khairul akmal bin azman said...

yusof: tq suke beb.


fara: aku pun suke!



hanie: ko kai tudung bawal lg comel la.


ady: kat luar sume pasan retis kan2.



lydia: tq kak!

Lieyly ︱ Alia said...

terbaik ayat dia lah..

mmg selalunya mcm tuh lah la neyh...pakai apa2 pon utk tarik perhatian..wrna terang2 , skit mata jgk tgok..

mr.syazwan said...

"Even teman wanita aku tak terlepas dengan trend sebegini." owhhhhh


ok

;)

Hanie_Dew said...

afternoon kay.

Hanie_Dew said...

the thanks should goes to our precious Juelina. dia mmg sgt rajin dan kreatif.

khairul akmal bin azman said...

lily: aah..kay suke kaler hitam


hanie n wan: tq beb! pengomen setia!

Rtp Farra Arisha said...

arisha berminat pakai tudung bawal sajooo..hahaha. kadang2 melaram it's probably okay!!

khairul akmal bin azman said...

farra: you pakai shawl apa pun still preety

Juliet_iRa~" said...

ada ke y suka girl jual murah??

ada kan..

tp confirm utk 'one night stand'

huahuahaua

wahida said...

kelakar statement ko yg bawah tu...


salam kenal...terus follow sini...

Miss Eja said...

btul tu kay.. pernh sekali dlm kelas Islamic Studies and COncepts of ISlamic Belief eja,,lectr pertikai kan psal tudung zamn ksrg..huhuh.. memg skrg ni,, mcam2 tudng da.. in other word,, baik tak pyh kai tudung if nmpak SEMUA nyer.. faham kan?

khairul akmal bin azman said...

juliet: jual murah cam lain je jenis pompuan tue..adakah one night only kew?hehe.



wahida: tq...!



eja: barang.rupa comey2..tapi nak tunjuk khalayak ramai..ape cer?

Miss Eja said...

ouuhhhhh... huhu.. ntah le,, nk kate cam ni cam tu,, susah gk an? tapi sebnr nya dalam islam,, npe msih ade yg pki shawl yang lbeih2.. huhuh.. eja pun pkai gk,, tpi 1stme pkai shawl yg hitam tu.. selalu kai tudung bawal je..DAK kg kan..huhu..

p/s: lari dari topic ke aku cakap ni? :D

amna said...

:') terima kasih atas peringatan ni..

*saya pakai tudung color hitam je.. x striking pon.. :D hahaha

khairul akmal bin azman said...

eja: pakai tutup bhgn xxx ok da
xde laki tgk ..dapat zina mata kan

khairul akmal bin azman said...

amna: biar simple..tp still lawa kan2..

Miss Eja said...

hehhee... :D btul2.. peringtn tuk EJA gak ni.. thnkzz kay..hehe.. :)

khairul akmal bin azman said...

miss eja: xde hal la.

Hanie_Dew said...

aku rasa bukan contest la tu. aku pun xtau ape.org dah tag.mesti la buat!!

sis92 said...

sis dh penah baca dr lensa rosak..
ok isu ni dah lama hot..tu hak masing2..sis pun takdak dok tayang tepek gambar nt lama2 org tengok jadi kutukan pulak ye dak..bfesyen biarlah sederhana :)

khairul akmal bin azman said...

hanie: feewit..jgn lpe dinner



sis: yup2..baik letak pic kartun kan2.

Hanie_Dew said...

meh tolg aku siapkan keje neh.

cha zainol said...

setuju. :) ramai yang pakai sebab trend. aku harap niat itu dibetulkan nnt. ingtaan utk aku jugak ni. tq kay :)

khairul akmal bin azman said...


hanie: ok..im c0ming..


cha: btul sgt da komen cha tue..

Azham Vosovic said...

ramai wanita bertudung tapi hakikatnya telanjang... erk, betul ke quote ni?

khairul akmal bin azman said...

azham.: ok gak. quote yg realistik kan.

eRza farEeha said...

setuju2..hehhee...
sy pki shawl2 ni pon kekdang..skg xpki da kot..mcm ssh je.ahaha..
skg tdung bawal la sng..heee..
kebetulan sy pon bru pas wt n3 psl tdung..heee

eRza farEeha said...

pki tudung bawal lg sng kn..heee
kebtulan eza pon br pas wt n3 psl tdung..:)

khairul akmal bin azman said...

erza: yes! pakai tdung yg senang.
n sopan kan

Nazifa said...

opsss.terasa :p

azalia hjsalleh said...

x nak komen apa2
saya sdg belajar
byk benda yg masih x tahu

nie entry kamu krg ke?
sbb mcm penah bce kat blog lain.
err mungkin ayat sme kot.

khairul akmal bin azman said...



terase ke..entry pedas2 ckit jew

hehehe..

khairul akmal bin azman said...


azalia ..ni entry pilihan poyoness..


Nalisa Syahira said...

haaaa , ramai dah yang selalu cakap pasal ni .

khairul akmal bin azman said...


nalisa:

tajuk hot masa kini kan2..


Madd said...

setuju!
fesyen2 gak...
definisi aurat perlu dijaga..
ehhehehheh

ekin.. said...

MENCAPUB kan??mencari publisiti..:D em xpela dah diorg suke..think positive..:)

ILA HonEyBuNNy said...

macam2 ....isu bertudung xkan habis sampai bila2....hehehhe

Umie Artoqiemie said...

ini sangat ohsemmmm !!! betul sekali apa yang ditulisnya tu.. yang letak gambo kat entry tu asal jangan salah niat .. nak bubuh okay.. biarlah yang sempoi2 je.. kate rendah diri? ye dak?..

Lea Isnawi said...

aku tak reti nak belit2 shawl kat kepala

Ratu Lissa said...

org suka pakai tudung/shawl pastu pin sana-sini..nampak bentuk kepala ;( fesyen konon..

Finaz Jaafar said...

kte pernah baca entry lensa rosak ni..kemain ramai yang marah jugak la kot sebab tegur macam ni..bahasanya mungkin buat sstgh girls rasa tak puas hati..hoho

but as for me jujurnya memang terasa sebab pernah jugak melawa2 bagai ni tapi dalam masa yang sama bila baca entry macam ni dan pikir balik rasa betul juga..then bila baca entry macam ni boleh nampak macam mana lelaki pandang perempuan ni..

ape pun marilah bersama2 cuba untuk mmperbaiki diri..

khairul akmal bin azman said...



*tq semua yg komen entry ini.. tuan blog sangat hargai*


anamizu said...

aku suka gila entry cmni..lensarosak punya entry pun aku pnh bc gak..mmg ramai gak gurl yg x puas hati..tp itu la realitinya..aku yg WANITA ni pun kdg2 malu bila tgk ramai gurl yg kononnye up to date dgn FESYEN nih.. aku sgt BERTERIMA KASIH pd entry2 cmni..JUJUR dr pndangan LELAKI.. biar pedas takpe..pada yg SENTAP tu for sure la they all terlibat buat bende2 gitu..aku pon gurl jugak tp aku takde plak nak tempek2 gambar saiz XXXL kat blog or even fesbuk aku..
thumbs up for kay! ;)




luv,
cik ana

Munna said...

well said!!! clap2!!

ayuni rosli said...

wah isu sensitif ni. hhehe. kalau awak tak suke pompuan pakai legging, kami tak suke lelaki pakai boxer terkeluar. tp tu cume a few of them kan. hehe

IZYAN KAHER said...

very well said!
i think this is the most mature entry i'd read in your blog la wey (:

#it's has been an age kottt since i left here. haha!^^

khairul akmal bin azman said...


*tq semua yg komen!

Miss Yaty said...

thanks for this reminder. :)