Dec 30, 2011

blog lawa pun tak guna jika......

kowang kalau buat blog jgn la letak widget merapu rapu.pastue berat nak loading.. kalau blogger2 famous pun blog dowang simple je..coz senang nak load blog dowang..gua nak bagi tips if kowang nak dengar pun le..ingat satu jela.."simple is nice!"
  • blog kowang jgn letak background size besar2..(gua suggest kowang letak colour default je..better letak colour putih.. nampak suci dan tak sakit mata )
  • widget merapu rapu kasi remove (aku taw ko nak nampak blog cantik..cantik tak guna..if pengunjung tak ramai watper mak cik oi)
  • then..pic kowang2 sume wat 1 column baru or page..so tak de la berat sgt blog kowang org nak view..
hope! blog kowang makin ringan nak mantopp..entry just suggest..kalau suka ikut..if tak suka.. ignore je bebeh..kdg2 jgn kejar sgt blog lawa ke ape..yg penting entry kowang yg lawa..org akan ingat sampai bila2..
orang selalu ckp cari pasangan jgn tgk cantik luaran je..tgk dalaman jugak..macam tue la juga blog..pentingkan dalaman..as salam semua!

Dec 28, 2011

cepat marah cepat tua ek?


"ko ni asyik marah je..nanti cepat tua aw.. ye ke?" tua ke... agak la..asyik marah je..muke mesti berkedut kedut kan..ada tak kat sini kaki emo ,kaki panas baran ke..klw ada bawak2 la berubah.. 


if marah2,orang pun annoying aw....muke lak berkedut kedut je..doktor pun berkata dahulu kala org yg cepat marah potensi nak mati cepat.hahaha..penyakit darah tinggi confirm da menunggu.. yer dak.. 


siapa de kawan ke?bf/gf ke yg ada angin satu badan.. potensi nak buat teman hidup agak malap disitu..kalaw awek gua kepala angin or cepat marah..akan gua tinggal je tanpa belas kasihan..relax kay! bunga bukan sekuntum...haha.. 


lagi 1 ade gak jenis marah kat bf/gf dia..kita lak jadi mangsa marah..orang camni..bodow tahap cipanzi..dia ngn awek dia..dua2 bodow.. so kawan cam ni.kowang tinggal je.. org camni le kawan ngn baboon kat hutan kot..baboon ngn dia pun xtaw beza agaknye..hehe.


so,conclution! jgn marah2 baby..nanti hilang seri!

Dec 27, 2011

choosen the best one from the best!



nampak tajuk kat atas? nampak? tak nampak pendek umur dah tue haa.. buat pilihan biarlah sesuai dan masak-masak..jangan cam telur setengah masak ke,suku masak ke pemilihan kowang.. orang selalu kata la macam ni..bukan aku kata..
  • pemilihan biarlah mencapai kepuasan hati maximum.. 
  • pikir pro n kontra nye..
  • selidik or ramalkan pe 5,10,20 tahun akan datang akan pemilihan sekarang dibuat
biarlah org kata ko ni demand la.. memilih sangat contah k..dalam aspek pemilihan awek ke, rumah ke,kereta ke, ni kan hak individu.jika itu yg terbaik bg ko..ko redah je. masa depan ko..ko yg tentukan sendiri ke..

ingat!.. jangan sesekali membuat pilihan ikut nafsu semata-mata.. kelak perasaan dan badan yg binasa..ape yg penting tanye ibu-bapa dulu ke..kawan2 ke..need some advice ke.. sesal dahulu pendapatan,sesal kemudian tiada guna. pilihan terbaik dibuat sekali..ianya tidak dtg banyak kali. once u fail choosen the best thing, in fact u will regret.tak regret sangat pun..still ada peluang ke 2..tapi sebaik yg pertama....assalamualaikum.


Dec 26, 2011

gua suka lagi ni.. Angkasa – Diandra Arjunaidi





Jika ku tuliskan
sepucuk surat cinta oh bagimu
mungkinkah ia mampu
mengubah fikiranmu
tentang diriku yang sayang
menanti ketibanya hari

ke angkasa
dan kembali
ku tetap berada disisi
cinta kita bagaikan fantasi
kau lah yang ku miliki
kau lah yang ku mencari
selama-lamanya

walaupun kita dua insan
yang tak pernah memahami
diri kita yang berlainan alam
tapi takdir kita bertemu
dan ku tak akan lepaskan
perasaan ini

dan sayang mungkin kita
tak harus kekal begini
dan sayang kita harus
menempuhi realiti
realiti..realiti..

Dec 24, 2011

best moment kowang apa ek? gua?

past is always past! but never forgot.
 
semua orang ada pengalaman kelaka kan..tajuk ni sangat famous la...benda ni kowang tak kan lupa...this moment sgt meaningful right... gua pun ada pengalaman2 spt ini.. jum just nak share.. kadang2 bila kowang sedih ker..perhaps kowang le flashback kenangan yg kelaka lepas2..kdg2 tersenyum sendiri lak ingat..hehe...
  • first day practical day: dtg lewat ..... kena marah ngn incharge... yg tak tahan tue... aku gi sound dia balik ..relax la..aku praktikal je kan!..kete rosak kan!..senyap je incharge tue..pas2..waktu lunch ajak teman dia makan..sembang2 kiteowang jadi bestpren..bagai adik n akak...
  • waktu sekolah: kena rotan kat punggung,.. coz ponteng kelas..kantoi lak kat library...malu weyh..depan awek2 pengawas..kene rotan
  • waktu hang out ngn kawan2: sekumpulan geng gua ponteng sekolah.. di subang parade..tgh main game daytona..best gila tak pergi sekolah.. rase cam heaven! laki pompuan campur..penglmn yg indah.. zaman2 jahat kan..now semua dah berubah hendaknye ek..

#kalaw nak story byk lagi!..pengalaman gua sentiasa ada di pemikiran..even nti berumah tangga gua tak kan lupakan...zaman2 nakal paling best..daripada nakal..kite belajar berubah ke lebih matang.. kowang lak pengalaman2 indah or best2...cer share sikit?

Dec 22, 2011

facebook punya timeline buruk pun nak kecoh...



tahniah kepada budak2 pmr semua..harap kowang dapat result yg baik2 belaka.. berdirinya hamba di sini ingin mengetengahkan secebis or picisan entry gua yang tak berapa nak ilmiah but rarely sentap.. #ek.

timeline baru fb camne? ade kate ok..ade kate cam harammm... gua so so je..coz fb x seaktif mane..lagi syg kat burung tweet2 biru gua twitter lor..if kowang tak suka fb wat timeline..deactivated je kan.. try main blog ke.. twitter ke..google ++ ke? yahoo minus2 ke? xyah dok kepoh2 kat wall 

"buruknye fb baru ni.! (ko tue lawa kew??")

"fb pun free je ko surf..nak kecoh2..(lain sebulan ko byr fb RM 30 per month ke)


#hidup jgn huru hara sgt la.. or ke nak publisiti muarahan je..dgn ko send ayat kata wall cm2..mengharapkan "like" yg banyak??? heheh..tepuk dada..tanye selera..jgn nak perfect sgt je.."Dare to change!"


p/s: if kowang nak try main blog lak ..first thing taip poyoness blog kat google then follow k..hehehhe..



Dec 20, 2011

muke pan asia...untung la kan.......

dating dalam mimpi jela..kah2

mesti untung kan muka pan asia... kena lak muka cam maya karin ..pakai apa pun lawa..pakai la baju kurung kamp0ng pun lawa.. tgk ombak rindu sweet la si muke pan asia pakai tudung..

ni kalau la yer muka cam pan asia:
  •  jalan gi mana mesti dapat perhatian..market tinggi la kan..hehe..
  • baju lak..pakai je kaler apa2 semua masuk kulit dah cantik kan..tak perlu asyik pakai baju kaler terang2 cam oren ke,pink ke..
  • silap2 le dapat tawaran model part time la..le side income kan..
tapi!!!! muka melayu tulen lawa la der..apa kuwang nye.... ingat muke kampong tak cun.. kene touch up sikit lagi je.. tgk cma yuna comel je..dress up sikit..superb..

so..kalau kowang nak lawa lagi gi la salon ker..spa ker...tak salah if de duit lebih kan...cantik2 untuk diri sendiri gak kan..tak salah kan..hehe.... or nak jadi natural beauty pun le..ade org cantik dalaman lagi penting,,its ok..if luaran lawa its bonus! confident level le increase aw!

Dec 18, 2011

muka cerah hati dalam tak tentu cerah gak kan.......

gambar hanya hiasan..tak ada mengena ngn aku pun

update time..back from watching mission impossible. terbaik la wok.. gua nak tulis entry ni..coz terbaca quote yg best kat twitter..so sape yg x follow gua nye twitter..sila2 ler add k..promote2..
  • muka cerah cantik ala2 retis gitu.. tapi perangai masya allah..clubbing sini sana... tegur sikit..melantun lak...... "hai..kubur masing2 kan..ko sibuk pe hal..." inilah contoh if hati dah hitam.......
  • ala..i lawa lagi..bergetah..muke cerah cam korea...tgh market..biarlah i enjoy puas2... (jgn sampai body tergadai sudeh..cian laki ko dapat second hand)...hahahaha........
 #orang yg lawa tapi dalam hati busuk macam bangkai pun tak gune.. baik la muka gelap cam bangla pun..hati suci dan bersih gituh..... lagi...cantik2 pun..lame kelamaan kedut gak...pakai pe pun.. tak de ketat cam zaman muda mudi...silap2 haribulan monopos...time tue ko baru pikir zaman kegemilangan ko hanya kenangan yg tak berape nak indah yuk..

p/s: dinner time..chow!.. siape de bbm invite k le sembang poyo2... 21451E30


Dec 15, 2011

untung la ada gadget terkini.......sentap gua.....

gadget idaman !
hai hai...! best lak tgk kawan2 main bbm...semua bb terkini...gua bye biasa jew.. janji ley bbm kan... dgr2 kata i phone 4s lagi gempak ek..if layan gadget ni... semua update jew... tgk i pad 2 nak beli..tgk samsung galaxy S2 nak beli... ketamakan betul.. 


tapi gadget2 mahal...terpaksa ikat perut watper kan.. kadang2.. bab makan kemain kedekoot..order ais kosong..roti canai...cakap on diet la bagai.. sygkan gadget terkini..sampai makan pun nak kene catu yer..ish2..ape pun tak boleh..


then,jgn la ikut nafsu sgt... dan dengki kat kawan2..biarlah dia beli..dia mampu..ko x mampu kan??? himpun duit beli lah..jgn ko g rembat lak gadget kwn ko tue... potong tgn karang..nasib negara kita belum laksana hukum "hudud" lagi..kan2..(nik aziz nik pun may be angguk tgk entry ni)..kah3..

#biarpun gua sentap! gua nak wat perancangan jgka pjg..why gua x beli emas ker..tanah ker?rumah ker?  4 long term..harga emas tak pernah turun aw..le wat duit hantaran ni..if 3 tahun simpan dari skrg..haha.. (angan2 jer brader poyoness..)

kowang lak ? terikut ikut or tergoda gadget2 terkini skrg..memberi pulangan ker for long term?? 
ke satisfaction? hobbies? saje2??




Dec 14, 2011

azam 2012 ape der...jum share?



on tweet n bbm..kemain semua story trend citer azam 2012.. azam 2011 da capai lum...ke nak carry forward next year...adat ler..mane le 1 tahun le capai semua der..pelan2 kayuh...jum2 gua nak share azam gua yg pelik tak pelik la..normal je kot..
  • more matured.........(dulu2 enjoy jew...now da earn money lak.study habis da kan)
  • more poyoness....(ni maintain je la cam 2011...ape de hal..diri aku .sekati aku la..hehe!)
  • less kan kasanova... (pengakuan jujur...cukup2 la cintan2..cintakan kerjaye dulu..baby baby baby dikemudiankan..)
  • tegas sikit la...(tak tegas krg asik kene pijak pale jew..)
  • more friendly...(teringin jumpe kowang kat blog ni..camne la if real meet kan? tuhan je la yg taw..
#kowangnye azam nye camne lak..ce cter...kot same ke? lain ke?
tak salah pasang azam..
le capai x capai belakang story der..
hehe..ape2 honestly gua2 syg lebih sape salu komen2 gua
terharu der!

Dec 13, 2011

kenapa pasangan kowang kemain kedekut ek?nak taw?


 
mesti kowang de kawan2 ke..pasangan dulu ke...bila tgk wayang n makan bayar sendiri2.. even mase couple kadang2 ur couple..tak la support semua.. cik wendy pun pernah tanye kat gua y laki kedekut nak belanje awek dia ek..? ni jawapan santai jerla..kot kowang de jawapan lg best le tambah2..

  • may be pasangan kowang dari keluarga susah2.. (hari keluar2 nak belanje ko nye..kopak la duit dia..anak tauke babi...le jadi miskin if duit keluar jew.
  • peristiwa silam? (may be org kedekot ni pernah kena kikis kew.. tue dia payah nak belanje2 org..)
  • decide?.. may be dia set in my mind..ok ! aku kan belanje dia if ada ikatan like tunang ker.. baru abis duit pun berbaloi..coz may b dapat kahwin dgn pilihan hati tak pe lah berhabis duit
  • tak pun! mmg keluarga haji bakhil..(if camni..kowang cari jer la..pasangan lain..coz mmg tahi hidung masin ler..)
#hidup jgn nak kedekot sgt.. nanti allah tarik balik ape yg kite ade..baru terduduk!..then if couple pun gilir2 la belanje..jgn si laki...lame2 cari girl lain la.dan begitu sebaliknya..chow..got to go.. (cam lagu najwa mohaideen lak)

Dec 10, 2011

rock la sikit abah.......! lalala..

 
weekend day!..berjimba jimba la kowang ek.. gua kene teman abah gua tadi.. dia penat nak drive kan.. berbalik tajuk kat atas..gua buat entry santai je la..weekend kan...family day la katakan..

gua pun buka la radio favourite gua fly.fm.....huhu...sambil nyanyi dalam hati...bapak gua sebelah kan..
then baru 5 minit.. bapak gua sound "lagu pe la ko dgr..! mat salleh je..cube layan radio cam..sinar fm... "..gua pun jawab "abah..tak semangat la nak drive lagu2 slow camtue..rock la sikit abah!!!

then, bapak gua pun cakap rock la sangat.. ko dgr ni..if tak de org dahulu..xde la org sekrg.. dak muda2 skrg nak up to date..sampai lupe asal usul... (terkena satu das!). chill la abah..hehe..bapak gua senyum jew.. layan jela sinar.fm..klw kereta aku mesti fly.fm nye..ngan bapak kan kena la mengalah...gengster2 gak..family first..
so, kowang jangan mudah lupa diri yer.. cam johan rajalawak cakap (asal dari kamponggg!)
  

Dec 9, 2011

yes! gambar hak masing2..but......

sayangi lah pic anda.haha

tq all! entry pasal follower blog n friend on fb yg lepas..macam2 komen yg membina gua bace..rase best2 lak komen kowang..hehe..entry lepas gua pilih komen dari hanie dew la..komen dia sgt bernas..clap ur hand kat dia.."push u  hands up in the air."..(cam dlm kelab x berape nak mlm lak..hehe)

back to the title..yes!.."pic aku..sekati aku la..".. (dalam pale gua dak2 yg kerek kan kate)..gua nak kupas,cungkil je..nak dgr pun le..if x suke..gi tekan je simbol pangkah kat atas belah kanan tue..settle!
  • pic if yg kat bilik tidor ke..pakai sexy2 ke..tak yah publish ..(bile kene curi pic marah lak,yg gi taruk pic menghairahkan sapa suruh baby..hehe..)
  • bile nak publish pic kite kat sesawang mane2 ke..pastikan pic tak bermaksud negatif..cth: pic kat clubbing ke.. (nanti bile owg kutuk..ko marah lak..)
#org yg lawa selalu jarang publish pic dia kat sesawang mane2.. biarlah tunjuk pic2 aurat kat suami..halal..jgn bg tgk free je.. makin ketumbit la mate gua.. tgk panorama dari pic2 kowang yg indah2 tue..haha..


now at gym..nti aku terjah blog kowang balik yer.! much luv from brader poyoness.





Dec 8, 2011

follower facebook vs follower blogger?mane best?

ofcoz la gua pilih follower blog ...ala friend facebook beribu raban pun tak best gak..tak mencabar..nak taw nape2..ni bukan entry jeles ek.. saje nak tulis ape dalam kepale..keh2..
  • kat fb..org add tgk muke jew..if lawa org tue..byk la dapat friend request
  • friend byk pun kat fb pun tak best.. banyak lak kaki stalker la..jual minyak la.. adat ler.. kena lak org tue hotstuff kan
  • fb limit sampai 5000 je kan..pastue..contoh je aw (kena lak wat peah 1,peah 2,peah 3)..mmg serabut la..
  • fb xde entry best2 cam blog...buka home je..asyik2.status jiwa2..tahu la..status set for everyone..mmg annoying kan..
if blogger..kowang nye follower byk mmg gua respect..susah org nak follow blog kita ..jika kat fb senang..click je friend request ..kene lak muke mamat ensem ke..minah lawa..belah dada sini saneker. lagi laju add yer..


blog if bagus..org da suke..baru dowang follow aw.ingat senang ke nak follower byk cam cik epal..yuyu tue.ben ashaari tue.. entry2 best2..baru org baru nak follow aw..


p/s: tuntasnya..blog lagi mencabar dari facebook..sekian, terima kasih..hehe..

Dec 7, 2011

dress up simple pun still ok kan..?

cik epal..gua pinjam pic sat na..
 
hai tuan2 dan puan2 sekalian..dato n datin semua.(kalau la ada).. gua nak mengarang sikit untuk hari ini... lets check it out... huhu......


jangan disangka org dress up simple tak up to date k...kadang2 simple is more better taw...  simple ini tak lah menserabutkan mata.. gua standard la.. paling basic.shirt,jeans,selipar padini.. gua bukan pandai dress up pun..... for addition..mmg x minat pakai kasut bile hang out..haha... selipar gak best beb......
biarlah sopan santun org tgk sudehh..


then, bagi gegirl n baby2 sume..simple ok..tak yah sexy2... tunjuk aurat sana sini..... kalau kita dah lawa kan.. pakai simple pun ttp lawa aw.. actually..laki sbnrnye suka perempuan dress up kesederhanaan n sopan gituh......so xyah nak terpengaruh..ngn dress2 dari oversea tue.gua mmg suke girl yg simple aje...... 




p.s: k0wang dress up up to date ke? simple ke? ala2 retis ke? seksi ke? seksa ke? hehe..











Dec 6, 2011

jika gua jadi adnan sempit?..ohhh.....

tailo...gua tabik spring lu..
oh adnan!..best la ko kan drpd sempit2..ending2 dapat nadia (intan ladyana).. best beb jadi cam adnan (shazzy sam).......
  • biaq pun suka berangan. tapi ada gak matlamat.... (tak salah angan2 mat jenin)
  • happy go lucky jew kan......everyday is happy day..haha..
  • beshpwen 4ever.. semangat kekawanan yg tinggi.....
  • nampak2 cam bodow2 ubi..tapi hati baik....hehe..
thats why.jangan disangka org cam bodow2 ulu..tak le berjaye yer..see the leg la..... jgn see xxx lak..haha.... biaq hidup papa kedana..tapi tak menyusahkan org....mem"epy" kan org lagi bagus.. baru org syg der.. if awek/bf xde pun..kawan2 still de lagi kan..nak kwn syg kita tak??..belajar hargai n syg dowang dulu yer baby baby baby semua k....kdg2 bercouple pun gadoh2 gak..agak2 suka/gatai  kat girl tue  masuk merisik je.baru gentle..kan2..couple lame2 pun tak tentu ke ambang perkahwinan..duniawi.....hehe..

p/s: addicted ke gym...menaikkan otot2.. sambil gym le release tension n care for healty. chow cin chow.

Dec 5, 2011

berblog nak famous je ker?..jangan.....

blogger2 fofular
hehe.siapa la tak nak famous kan..?. blog skrg bertambah2 cam cendawan tumbuh..dak2 sekolah pun ada blog sendiri..mmg ict la negara kita.... bagi kaum hawa mesti sinonim name2 blogger ni.. hanis zalika,yuyu zulaika,fatin liyana, cik epal,cik manggis,cik mempelam..(menambah je tue..)

kowang berblog ikhlas je..tulis je ikut pandangan korang... dan open minded dengar kritikan2.. entry2 gua dulu pun salu gak kene kutuk..tapi gua tak kisah pun.. dowang kutuk coz syg blog gua..dowang alert..hehe.
dulu gua mula2 dapat follower baru 10 pun da bersyukur..de gak follow blog aku..

dulu blog gua personal byk sgt..bosan lak gua bace sendiri..------> membuat transformasi kat blog gua.. ..kowang kene cari keunikan..contoh blog gua name poyoness..lantak mak bapak gua la nak letak name tue. sng gua nak ingat ..keep blogger sume k..jangan kejar sgt popular...kdg2 popular dtg sendiri..kite pun tak perasan.


p/s: entry gua tak suke pjg2... reader mmg tak suke entry melalut sampai ke-----------> laut! haha

Dec 2, 2011

kisah seorang kasanova dan playgirl?


#nama dan watak bukan nama sebenar.tiada kene mengena sama ada hidup ataupun sudah meninggal dunia.
 
baby yana: hoi kay!..amacam...banyak tak  dapat bunga2 baru ?..

kay jazle: "bunga2 baru?" itu ape weyh..

baby yana:  ala..u kan pandai tabur2 janji2 manis..habis madu sepah dibuang kan keje part time u..

kay jazle: alalala...jgn nak madu sgt la.. baby baby baby... berape banyak lak aset u da kikis kat laki2 luar sana? cukup tak nak sara sampai tua..kikis sikit2 kan lama2 jadi bukit..

baby yana: lancang sungguh mulut u jazle.. ade la sikit2 nak wat duit tuk hari tua.laki2 kat luar nak kat i..i terime jew..rezeki kan jangan ditolak..

#dua2 jenis ni tak le pakai..so kowang kat luar sane..berjage jage yer... pandang kiri..pandang kanan... kalau nak usha sana sini..takut2..kene baham dengan musang berjanggut dan pisau cukur..hehe..

Dec 1, 2011

kenapa orang meluat tengok drama melayu?



elow bebeh ..! now listening dj tiesto sambil mengarang cikit..hehe.. fb membosankan...its better layan blog now la compare than fb..satu transformasi lak..ingat dato' najib je ade transformasi.. pada bapak gua selamat mengikuti persidangan umno kat pwtc..pulun jgn x pulun..(berpolitik la plak).jum layan story of the day..

  • dalam drama melayu mesti ada makan kat restoran mahal2.. (wajib ada la babak makan2 ni..jadi habit kat pengarah skrg)
  •  ada watak dato kawen lain la..ade hubungan sulit ngn personal asistant..(plot cerita org da le agak)
  • balik2 muke pelakon yg sama..xde versatile ... (bukak tv1,tv3,8tv..muke same je pelakon 2..contoh je)
  • isteri curang..de skandal dgn laki lain..umah2 besar...kereta besar... (plot ni biasa kite nampak
tue la pasal dak skrg suke korean drama ke, japanese drama ke, jalan cerita dia kuat..bagi gua citer tamil paling ada plot jalan citer best..mantap isi2 cerita. plg tak lupe.. cerita sivaji the bos... kena lak hero nye rajnikan..pariappppaaaaa..!

gua bukan nak kutuk ke ape drama kite..just nak pembaharuan plot2 cerit yg lebih realistik.. ape2 pun majulah drama untuk negara..salam 1 malaysia.. (dulu, kini, selamanya..umno...) hehe.:)

Nov 30, 2011

jangan nak k-pop sgt la..

 
yer! gua taw..girl byk nak bf dia muke cam ala korean actor.. malay pop laki khususnya x semua kulit putih cam dowang..name pun malay..kulitnye bisa sikit kekuningan gitu.. alahai..if dapat lelaki gelap pun tak apaan.. "hitam kan manis..bila pandang kan tak jemu.." kah2..
  • i nak pakwe cam rain...?.. (sedangkan muke lawa cam fasha sanda xpe gak..demand kemain ko.)
  • msg dalam bahase korea.. (aah ko je kekorean kan2.msg bm sudah..)
  • bangga de iras muke cam korea.. (riak kat kawan2..mentang2 kawan muke cam peah lamb0ng jew)
  • nyanyi lagu korea2 kuat...(nak bg taw sekeliling..dia k-pop gitu..annoying mak! haha..
ada pro n kontra nye..(komen ni salu gua dapat).. tak salah nak memilih... tapi biar la realistik sikit.. gua tak marah/dengki/iri hati kat kowang nye taste.. bagi gua lah "cantik luaran..dalaman tak tentu lagi kan?.."

#terase ke?..hehe..

Nov 29, 2011

i love your couple der..amacam?.suke tak?


nak try wat entry kelakar la..hehe.. "hari ini hari selasa..jangan cari pasai ngn gua yer"...lalalala...
  • "weyh...aku suke awek ko ni??camni nak settle" (perampas awek tegar)
  • "sorry to say..couple lu sesuai ngan gua je.not lu la... " (hahahaha...)
  • "tak kisah lu berape lame ngn psgn lu..gua ttp nak try ayat.. gua pegang prinsip "usaha tangga kejayaan" (mmg da lame hidup sape wat camni,)
  • ni gua gune dulu mase zaman tak berape jahiliyah.. " ok..itu awek ko...kite bet best men win..tgk sape dia pilih..tapi!! jgn main kotor..persaingan ala2 fair n lovely.haha
nampak ayat2 berani kat atas..bukan takat gentle je... "berani tahap dewa ni".. tapi gua sokong je..berani berkata... bende "sedap" tak kan nak tgk je..try la nak dapat..persaingan ade je mana2.. so best things kite buat..biarlah the best ya!  

p/s: entry terpengaruh cinta sejati jacob kat bella dalam the twiligh breaking dawn..haha
 

Nov 28, 2011

ade nikon/dslr canon senanglah dapat awek..hehe.

 
mesti org cakap..blog ni sikit2 pasal awek je.nak taw sebab pe..coz ikut statistik blog ni mostly female around 70% antara 18-25 tahun..hehe..then blog gua x belah sape-sape..laki ke pompuan..gua langgar je tulis entry..ape de hal..


padini nye sale sampai hari ini..bapak ramai gler nak beratur..gua sempat sebat 1 baju n selipar padini.. hehe..gi la..de sampai 70% less..berbalik story..member gua nye opinion n gua la..
  • step 1: beli nikon /dslr dulu la..belajar expertkan functionnye.
  • step 2: wat page like or blog.
  • step 3: hantar link random  jadi cover shoot..mase2 nak cari model..chances nak "mengayat" awek kan tinggi
  • step 4: panggil sessi fotoshoot sambil "menyelam minum air" or "ulut bulu naik daunn.." hehe.
  • step 5: done mission..(girl kan suke di layan seperti model)
gua ngn mmber gua lame da perhatikan tektik ni..coz mmber gua pengasas nye.. haha.. lagi 1...tak semua gi photoshoot lawa weyh.. member gua cakap before photoshoot..bedak kat muke je 5inci..cube tgk muke dia real..semua kawah2 dapat tgk..haha..  


p/s: entry just remind jew..x nak dgr pun xpe..its up 2u..hehe..



Nov 26, 2011

jangan pandai bagi harapan aje dong..



hahahai semua blogger yg hensem lagi comel-comel hendaknye..weekend day yuk... keh3..jum kupas tajuk kata atas..rase nye ramai da wat tajuk entry ni..
  • "ayg..abg keje 2 tahun lgi..then abg masuk pinang ek..".(sedangkan keje pun kejap2 tukar..ape kehe nye yob..)
  • "abg ..ayg syg abg sowang je aw..abis study je..ayg terima lamaran abg.. " (sedangkan kat kolej jumpe lak laki..bye2 bf yg dulu..hehe)
  • "ayg intan payung emas..abg kn setia ngn ayg sowang je..biarlah terpaksa lautan bergelora".. (harapan setinggi gunung tue.)
hidup lak jgn suke bg harapan@ omong2 kosong..enggak baik mas dan neng2 semua. jgn suke sakitkan hati owang..bahaye tue ..dak mude skunk..darah mude..cinta putus je... sampai ke tali gantung pun de.. ish3.. biar pun kite suke psgn kite jgn la 100% janji macam2...takut tak dapat nak tunaikan je...

p/s: ayat poyoness hari ini
hidup itu indah..like kain putih???...bukan kain kapan la der..ini  kite lah yg kene corak warnanye .. kalaw warna ceria..ceria lah hidup kita.kalaw warna malap kite letak..malap la hidup kite..

Nov 25, 2011

jangan suka merungut sangat lah weyh..



status updated: s0rry lame x update..baru abis final exam..tahniah b0la sepak malaysia menang sea games! kowang mmg terbaik..
  • merungut why hidup tak senang2..
  • merungut why kerja susah dapat..
  • merungut why gaji dapat hujung bulan je habis
  • merungut why tak kahwin2 lagi..
  • merungut why tak cantik/hensem cam org lain..
nape nak merungut sangat?.. kowang redah jer la.. org2 dulu pesan ..berakit-rakit dahulu..bersampan kemudian kan2.. nak bende sedap kene usaha lebih dan makan mase kan..hehe..lagi 1 ..tanam sifat bersyukur ape yg ada.. kalaw dah tue rezeki ..ikut je la kan.. then plg penting jgn ade sifat (phd) perasaan hasad dengki..kalaw org lain senang..kite senyum kat dia..jgn nak hantar bende2 hitam lak..jgn2..hehe..


p/s: yahuu..abis study..pasni nak mata pencarian lak..

Nov 19, 2011

Ambil sijil gantian SPM, PMR, STPM ?..gua nye sijil politeknik hilang..pergh...


done my muet tadi..wat hal seyh...transkip politeknik aku hilang lak,,original  lak 2..mane la aku campak.. da la aku nak isi gi keje ni.. time2 ni la nak hilang pun...tapi jgn risau ..aku tanye member2 aku ada kate kene gi poli balik la..ye ke?..cari2 kat internet..then aku found ni..x pasal2 nanti nak gi putrajaya lak..kowang if hilang sijil/dip ke..le gi tempat ni..

Ambil salinan sijil peperiksaan
Secara khususnya untuk panduan semua begini. Prosesnya mudah:
– Isi borang, nama penuh dan no. IC.
- Tahun peperiksaan
- Nama sekolah
- Selepas isi borang, pegi kat kaunter, serah borang dan IC.
- Bayar RM10 untuk setiap 1 salinan Sijil, so kalau korang amik salinan PMR dan SPM bermakna RM20.00 tuuunaiii

Kaunter permohonan dibuka setiap hari bekerja.

Isnin – Khamis   :  8.15 pagi – 12.30 t.hari/ 2.00 ptg – 4.30 ptg.
Jumaat              :   8.15 pagi – 12.00 t.hari/ 2.45 ptg – 4.30 ptg.

LEMBAGA PEPERIKSAAN MALAYSIA
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA
ARAS 5, BLOK E11,
KOMPLEKS KERAJAAN PARCEL E,
PUSAT PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN,
62604 PUTRAJAYA.
(U/P: UPMPD – UNIT KECIL SIJIL) – Tel: 03-88843526 / 3528











Nov 18, 2011

kisah cinta sekolah dulu kala...

zandra aziela.. atlet pilihan poyoness
"feewit!...tak kan jalan sowang je ..abg love kan de sini!"..ingat lagi nak mengorat pengawas pusat sumber..mase sekolah menengah dulu..org len gi library bace buku,main chest.gua gi jual minyak kat situ..lawa seyh akak pusat sumber masih terngiang-ngiang pale gua.. da kawen kot dia..

 ayat2 gua tackle awek masa sekolah+jahiliyah sikit..
  • " nak tumpang baby?..bro love baru beli scooter vs125 ni..jalan kaki kan penat"
  • bila kena tahan kat pagar sekolah  dtg lambat: "lawa nye awak hari ni akak pengawas...comel sgt2.klw awk bagi saya lepas masuk sekolah..pergh..da lawa! baik lak awk.. untung sape dapat awk.."
  • "awk!...muke awak cam ex saya la.."tapi!!!... tgk  muke awk je..ingt dia..awk sumber inspirasi saya la.."nak no fon leyh?.."
  • "kay!.. i da de bf la..i mmg suke u!.. gua pun cakap: "rilex la!... baru bf!..bukan suami u pun..dun worry..sy tgu awak sampai bile2.. (dalam hati sweet talker jew)
gitulah skrip2 gua salu gune.. sok gua de paper muet 3 paper lagi..wish aku le wat..start la broken english aku sok.. kowang tackle pakwe/makwe dulu cam mane ek?

Nov 17, 2011

sinopsis twilight saga breaking dawn part 1


status update : citer favourite gua nak kua..! suke watak edward as vampire!..haha...mane kowang..bak sikit darah..

 Setelah melewati sekian banyak tantangan, akhirnya tercapai juga keinginan Bella Swan (Kristen Stewart) dan Edward Cullen (Robert Pattinson) untuk menikah. Sayangnya, ada sesuatu yang sama sekali tak terduga sebelumnya. Masalah baru ini bahkan mengancam keselamatan Bella sendiri.

Setelah menikah, Bella dan Edward berangkat ke Rio de Janeiro untuk berbulan madu. Tak berselang lama, Bella menyadari ada yang aneh dengan tubuhnya. Bella hamil. Ini tidak sewajarnya. Janin dalam tubuh Bella tumbuh dengan sangat cepat. Edward pun menghubungi keluarganya dan mereka menyarankan Edward untuk segera membawa pulang Bella ke Forks.

Bella ternyata mengandung janin yang nantinya bakal menjadi makhluk setengah manusia setengah vampir. Kabar bakal lahirnya 'bayi abadi' ini membuat banyak orang resah. Kelompok Quileute yakin bayi ini harus mati namun Jacob Black (Taylor Lautner) menentang keputusan itu. Masalah belum selesai, muncul ancaman dari Volturi yang juga menginginkan kematian bayi Bella.
 
ni pic novel dia..addicted novel2 camni.


p/s: 24/11/2011 showing.. addicted this film..sape nak ikut?

Nov 16, 2011

wordless wednesday- (tak tahu la nak tulis pe?)


p.s: mencapapkan muke sendiri..salu letak awek org jew..bile lagi nak muke sendiri kan2..

Nov 15, 2011

soalan-soalan bodoh yang ditanya?


selasa!..awal lagi ..paper khamis..sempat lagi gua nak o9.. berbalik pada tajuk di atas..gua nak mengupas mengikut fahaman dan anasir poyoness tentang persoalan yang tak bape nak terungkai ni..keh3.
 
"hai..ni ngorat-ngorat@usha pakwe tak marah ker?
(soalan bodow la.name pun kacaw x yah la mintak izin..)

"jum keluar makan or shopping2 weekend ni..tapi.. takut bz lak de kelas tambahan"
(cer cakap macam ni..next time je la keluar..ape2 contact..kan settle!)


"awak dah ada bf kew? or gf kew?.."
(sedangkan kan relation dah tertulis in relation with.....)

"kenapa aku tak hensem ek.. tapi member pompuan sekolah rendah aku cakap ..aku kacak gak"
(cakap x hensem..pastu ngaku hensem..perasantan tul..cter lak zaman sekolah rendah..meme la..)

so! brother love nak suggest ler..jgn nak gune sgt la soalan2 menjengkelkan ni..silap haribulan kawan2 rapat meluat nak melayan soalan yg x berapa nak sivik..hahaha.. "biarlah bodoh ...bile kene belajar kita jadi pandai kan.." ..jangan pula "sebenarnye pandai tapi....... berperangai bodow..jangan  belajar jew tinggi2...tapi otak seperti mangkuk bertingkat-tingkat..salam adios!


ayat poyoness hari ini berbunyi seperti ini.."
I am not your puppet. Don't tell me what to do. You're not my mum." keh3...kowang gune la ayat ni bila gaduh ngan pakwe ke..makwe ke.. mujarab ayat ni..








 

Nov 14, 2011

untung la...hehe..


status updated: sorry wey lama tak update..finale exam..wish gua le jawab..
 
jum2..nak bg skrip trend skunk..tiap2 hari gua dgr ayat ni..

"unt0ng la".. dapat awek cam lisa surihani?..
makan katne tadi?..makan kat secret ri"sepi"...pergh." untong la!"
ko dapat bape quiz hari tue?haa! full mark? untong la..


pikir2 balik..bile nak rugi nye.. gua nak try ayat baru la..

"rugi la"... kete aku tak cam ferrari...
aku tak dapat pergi hang out bb tadi..oh..."rugi la!"
aku fail la mid hari tue...kah3..rugilahhhh!..

bagi gua untung ke rugi..tak de hal..coz kite yg kene ubah... kalaw da rugi..nak ke rugi selamanya ke?..
change to positive la der.. nothing posible..believe it or not..hehe..


p/s: continue wat note sikit..exam gua tak habis lagi..goyang...!








Nov 9, 2011

wordless wednesday- war of poyoness

meriam time..attack!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

p/s: heading to poli..wish me safe beb!

Nov 8, 2011

cinta internet best kew?



status : salam..sorry lame tak update..bz kat kg kan2..best nye..tomorrow balik poli da.. siap2 nak final exam ..dok umah payah nak study...memanjang je keluar nye..hehe


entry pendek je la.before nak keluar jap lg..suggestion gua je la k.. nak amik point pun le..nak decline pun le.its up 2u..cinta internet kan?
  • mmg org de cakap ..cari cinta kat situ pun le.. tapi byk gak kes penceraian/gadoh ngn gf/bf because laman sesawang..
  • lagipun kat laman sesawang status le tipu..hehe..ngaku bujang pun ramai..walhal anak 3/4 org belakang.
  • ada yg dah kawin..tp jadi sugar daddy pun ramai..cari anak2 mude yg nak "shortcut" kesenangan.. bg barang2 mahal..i phone 5,ps3..kua kos2 tue dulu..then..baru mintak "body" girl tue kan
  • if take advantages lak..just kawan2 dulu..jgn mudah fall in love.. ada org gembira bile bahagia.. bila d tgl kan melalak lak...hehe..so think nicely..whatever we do.
  • dlm internet.semua yg indah2 kata..tapi persepsi di belakang tabir seseorg tue masih ke tdk tahu overall.."jgn sebab pndai berkata..tak menjamin seseorang baik.."
ape2 pun just think.ada baik dan kontra je.. so yg mana salah..jadikan iktibar.. "baik menyesal sekarang daripada kemudian hari ape2 pun tak boleh".. as salam..

p/s: nanti malam gua terjah blog kowang ..nak out dulu..

Nov 5, 2011

kenapa lembu tak suka colour merah?hahaha



status updated: salam aidiladha semua.. best lak cuti2 ni..gua kan antara pemalas ke kuliah..home sweet home gak best!

lembu2 nape tak suke kaler merah?.
  • ko x suke manchester united kan?..tu ko berbulu ngan red devil.
  • lembu! ko pernah putus cinta kan.mase ko wearing baju merah?.ye kan!??
  • merah tu bg ko "lembu" seksi kew?
tapi mmg lembu tak suka kaler merah la beb.. mase kecik2..dalam ramai2 kawan gua..gua pakai la baju man u..gi main2 dekat lembu...sebelum lembu nak kene sembelih.dia kejar aku siut...yg budak2 lain xnak lak lembu dengan bengang ..hehehe... so bila raye aku tak pakai baju kaler merah da..!

p.s: suke kacaw2 lembu..lagi2 baling batu kecik2 kt lembu tue..



    Nov 4, 2011

    ah sial lah...'siapa saya bagi awak'?

     
    salam all! jum gua nak buat skrip sikit..ada pengalaman sebenar + tokok tambah.sikit..adat resam org bergaduh. hehe...update jap.. after solat nak balik kampung

    Ayat lisa hari ni memang sound lain macam. Gua tengok dia asyik kesat air mata. Muka "mintak penyepak" macam nak kena bagi polompang je.

    "Ah sial la ni, gua benci tengok dia nangeh", kata gua dalam hati.

    "Ha, kau pergilah tinggalkan aku, biar aku mati kat sini, kau bukan peduli pasal aku lagi pun!!", jerkah dia dengan emosi.

    Gua rasa nak tampar je. Apahal? "bulan mengambang  ke hape dak ni? Takkan sebab facebook, nak jadi macam gorilla mengamuk lak. Takkan sebab tak dapat beli choki-choki, lu nak emosi melampau? Apa lu ingat muka gua macam choki-choki ke? demm!

    "Eyyy, apa marah-marah ni, tak syok lah, sampai nangis-nangis, meh aku kesatkan air mata", tutur gua dengan harapan mahu menamatkan tsunami yang melanda.

    Muka dah merah. Menahan sedih. Hingus menjejeh. Aaa yang part hingus tu saje wa tambah.

    "kay! Dah berapa lama kau dengan aku? Lamaaa kau tau tak! ujar cik lisa.. Kau ingat aku nak blah mcam tu je? Tak la. Aku sentiasa ingat kau lah. Nanti aku kontek la kau", gua cuba meyakinkan. Jadi hero.ala2 romeo and juliet !! Gua geli.

    "Kau fikir aku ni apa? Siapa aku bagi kau? Aku bukan kawan kau lah. Jangan buat aku macam kawan-kawan kau sedangkan aku yang sentiasa di sisi kau. Ingat sikit!!", ayat balas dia buat gua rasa sentap lak.

    Ah sialan ayat ni,  majoriti perempuan akan keluarkan ayat 'siapa saya bagi awak'  
    kalau laki tak kuat iman .le makan pujukan ni..kawan-kawan tak yah touching beb.







    Nov 1, 2011

    tips nak pikat gadis idaman ? usha2..


    intro: weekend2, pastinya lu owang  ingin bersuka ria bersama rakan-rakan kan.. tapi tgk lak member2 kowang bawak awek..lu owang lone ranger je..bosan gak.. bile xde partner like awek cam borink lak..xde tempat mengade ngade.haha..gua bg tips ckit..

    1. Kenal pasti gadis idaman
    Sebagai lelaki anda perlu memulakan langkah pertama. Beranikan diri bergaul dan berkenalan dengan ramai gadis sebelum membuat pilihan. (berkawan beribu der..bini 1 jew!)
    "biarlah orang kata..aku tgk kerol  tue kejap2 tukar perempuan bile kuar bandar..ish2.."

    2. Selidik latar belakang
    Apabila bertemu dengan gadis diminati, anda perlu melakukan sedikit ‘researh’. Selidik latar belakangnya sama ada dia sesuai atau tidak, siapa keluarganya dan paling penting, adakah dia sudah berpunya.
    "tgk mak ayah dia background baik2 ke tak..kalau didikan mak bapak baik..anak insya allah ok"

    3. Pastikan dia tahu kehadiran anda

    Anda sudah pun bertemu dengan bakal teman wanita. Perlu diingat anda tidak akan dapat mendekati gadis impian melainkan anda menegurnya. Mulakan dengan senyuman sebagai langkah pertama. Bagaimanapun anda tidak digalakkan merenung gadis itu terlalu lama kerana ia boleh membuatkan dia mempunyai prasangka negatif.
    "kowang wat rilex je depan awek tue..ko wat la lawak2 sikit..baru dia taw ko ade kat situ"


    4. Biar dia tahu anda menyukainya
    Berlagak biasa tetapi berhati-hati dengan percakapan dan tindak-tanduk agar tidak menyinggung perasaannya.
    Anda juga boleh mengatur temu janji seperti makan malam atau menonton wayang. Namun, lebih baik bertanya si gadis ke mana dia ingin pergi agar lebih selesa.
    "pelan2 kayuh...x lari awek tue..kasi timing betul mase birthday dia ke..declare la der! as couple"

    pesanan/tips khas  dari pencinta wanita k..bukan playboy!

    Oct 31, 2011

    siapa kaki shopping..?how much kowang spent?

     
    siapa kaki shopping sini...angkat kaki..?hehe..gua pun kaki shopping..dulu gua ada keje before masuk study..
    300 per month..pandai la jimat nak gi cinema ke,shopping ke, karaoke ke,..

    if shopping pun..kat jusco je beb..tue pun tunggu de sale baru gi..klw j-card day wajib gi..serang kedai padini..suke baju/seluar kat situ..hehe..kalaw sengkek.."pau" mak/abah gua duit la..nanti gua senang..jaguar gua belikan kat abah ek..tunggu2..!


    betul ke? perempuan nye maintain tinggi?? lihat saja beg perhiasan dowang..bende2 kat muke je  nak cecah beratus2..tak lawa kang..pakwe pun lari..org pun x nak usha.yer dok..  sape x nk nmpk cantik..ade ke x nmpk hodoh,,i dont think so..gua amik ayat dari member baik gua..just pendapat dia jew.


    "ko sebelum couple ..ko tgk baju/seluar/make up dia! then ko total semua..kalaw agak2 mahal.."
    = if mahal..maintainance tinggi beb..sakit tu nak wat awek..hehe..payah ko nak tanggung.
    = if tak mahal sgt.maintainance ok..duit ko pun x banyak nak kua spent with her..hehe.

    gua pun tak suke awek branded sgt..rase down bila hang out..aku pun kadang2 shopping  bundle je..
    janji nampak kemas..gua bukan anak tan sri nak shopping branded..kalaw kaye pun jadi low profile sudah..baru la ramai nak berkawan kan2..then,  kalaw boleh nak awek yg biasa2 je..
    dapat cam iras2 hana tajima pun ok.. haha..



    p/s: kowang jenis cam mana?









    Oct 30, 2011

    awek negeri mana paling lawa??

     
    gua rasa kedah kot..tengok org kedah lawa-lawa.. dowang kulit banyak kulit langsat.. kowang lak?.
    tapi gua pelik org2 tua pesan kalau nak wat bini jangan amik negeri kelantan dan nogori?ex gf gua dulu banyak belah2 kedah..hahaha.."kenangan2".


    why bebeh? orang kata la..bukan aku kata beb..if kawen dgn 2 belah negeri ini..
    mungkin harta kita akan dowang "konker" ..lagi 1 "queen control?..ye ek?..lagi 1 adat pepatih yg banyak berlainan..lebih kepada belah perempuan..so laki kene bawak duit hantaran byk2...betul ke? ye ke?
    orang kelantan mmg la lawa..coz dekat ngn siam..lg2.. masa dowang kecik2..suke mkn pulut beras..
    nak kulit cerah..dgr2 kata lagi belah area "pasir mas" kelantan...org kata.."gudang awek2 lawa nak wat stok bini"
     
    le caye ker?...may b andaian dan pengalaman2 lepas..gua cube kupas..haha..may b bagi gua.. tak semua macam tue kot..jodoh kite pun xtaw dari mane?may be dari singapore?brunei? indon ker? silap2 nepal ke..pergh..(mintak dijauhkan).. 


    p/s: cepat2! awek nogori mano plg c0mel? suggest kat gua..

    Oct 28, 2011

    yuyu zulaika.! thank you beb!



    yuyu zulaika..!.

    gua rase gadis ini will  the next famous female blogger after hanis zalika... 
    tengok je la.follower nye mantap..pic-pic yg comel2..kalau laki tengok gadis ni..confirm cair.
    selalu org follower ramai kan..jarang singgah kan? komen kan? lagi2 nak follow blog kite yg 
    "kehingusan" lagi.! tapi tanggapan gua salah. gadis ini sudi follow blog "poyoness" gua 
    yg follower x capai 1 k pun?..
    besides,by the way thank you a lot..still wait abg ben,cik epal,miera liyana follow blog gua..
    harapan kena optimis kan..biar lah org kata angan2 mat jenin..

    *special pantunness for yuyu*

    tiz zaqiyah pilihan hati,
    ternanti-nanti setiap hari,
    sememangnya blog yuyu hebat sekali,
    tambah pula muke berseri-seri.

    other pic yuyu.

    http://kupukupukecik.blogspot.com/
     



    p/s: peace yo! tunggu maharajalawak mega kul 10 pm ni.. update jap la..hahaa..


    nak tips pasal laki tak?


    Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada yang di hormati Tuan Yang di Pertua, tuan-tuan dan puan-puan sekalian. Berdirinya saya di sini untuk mengetengahkan idea yang mungkin sedikit bernas dan secubit humor untuk kita sama-sama fikirkan. ! (mukadimah yg bernas sekali beb) 

    gua bagi 4 point version seikhlas n sepoyoness k..lets read.

    1. Tak sukar nak memahami lelaki. Seperti yang mak dan ibu kita buat pada kita, seperti itulah yang mereka mahu. Dengan ibu, takkanlah nak romantik sangat.. giler ke apa. Cukup dikatakan hubungan antara ibu di namakan sebagai 'caring so much'. Dan itu seperti yang selalu lelaki harapkan dari girlfriend nya. Tak hairan kalau gua cakap lelaki yang paling suka baring atas peha perempuan ye dak? Gatal? Mungkin.

    2. Respect them as a leader. Perempuan di luar sana,gua tahu korunk berwawasan. Ada certain things yang korunk lebih dari lelaki. Tapi, please lah. Silalah menghormati kaum gua  sebagai leader in relationship. Bila dalam keadaan unstable problem. Selalunya lelaki yang akan kedepan menyelesaikan masalah. Pertikaman lidah akan timbul bila peperempuan rasa tidak bersetuju kerana merasa cara itu merugikan. Berilah peluang kepada lelaki menyelesaikan masalah dan membuat keputusan. Tapi, kalau problem makanan dan hal remeh temeh, tak payah la nak bertikam lidah kot.

    3. Habit. Oh, ini paling menonjol. Melalui observation gua, memang ramai girlfriend tak suka boyfriend diorang hisap rokok. Kadang-kadang siap bagi ugutan clash. (bagi la kaum adam masa beb.hisap rokok cam dadah..ketagih..step by step la.)

    4. Sex. Baiklah, ini kupasan terbaru. Jujur gua katakan 97% lelaki pernah menonton porno. Tak kira kalau girlfriend tutup selubung macam mana pun, mesti lelaki ada perasaan nafsu jahat punya. Macam mana lelaki nak handle, itu bergantung pada iman dia. As a smart girl, korunk sebagai perempuan perlu mengambil perhatian dalam hal ini. Korunk sebagai perempuan merupakan trigger untuk penetration terjadi atau tak. Kalau korunk mahu, you can go on. Tapi, kalau tak nak, mahu jaga maruah dan virginity. Sila avoid tawaran dan ajakan manis boyfriend korunk yang kurang iman itu. Avoid dengan mensibukkan diri ke, menasihati baik-baik ke, sindiran tajam ke. Series, lelaki yang baik, akan jatuh hati dengan perempuan yang boleh avoid sexual fisrt-calling dari lelaki. Adakalanya lelaki ni, mudah terlupa dan terleka. Mungkin kerana pengaruh porn. Mungkin sebab lain. So, hal sexual ni sememangnya terletak pada tangan perempuan untuk 'jadi atau tak'.


    p/s: alamak ai..entry gua cam 18sx jew..omg! omg!. tomorrow...hoben jang hoben!











    Oct 27, 2011

    entri pilihan poyoness : Menjengkelkan " Gadis Tudung, Shawls Melaram "



    status update:  after this..segmen baru gua ..gua akan masukkan entry2 pilihan gua secara rawak.. so kowang update entry best2 k.. nanti gua share kan dan promote blog kowang


    1. Walaupun ini berkaitan penafsiran wanita. Mungkin kerana kandungan dari penulisan isi hati (peribadi) aku ini agak sedikit offensive.

    2. Cuba korang buka beberapa blog perempuan terkenal masa kini. Selain dari Hanis Zalikha, Ladyesah mahupun GadisJahat. Ok, yang aku maksudkan seperti blog Hana Tajima (blog ke?), Irene Nadia Marcelo, Fatin Liyana,  atau mungkin beberapa blog yang seakan aku maksudkan. (Aku petik nama, supaya korang boleh faham apa yang aku maksudkan)

    3. Adakah bila korang melihat isi rupa blog tersebut, fikiran korang akan sama seperti aku? Adakah korang akan berkata "Eee comelnye", "Eee, cantiklah u pakai tudung macam ni". Atau fikiran korang akan sama seperti aku "Mak aih, melaram besar-besar muka ha. Dah lah berat blog ni, nak bukak pun lambat, banyak sangat gambar saiz 500kb!"

    4. Ok, cukup di blog. Sekarang lihat di alam realiti. Alam luar. Perhatikan gadis-gadis yang berhijab seperti aku maksudkan. Ramai? Ye, memang ramai. Even teman wanita aku tak terlepas dengan trend sebegini.

    5. Aku sebagai lelaki bertoleransi, aku tak halang dengan hak seorang perempuan berfesyen. Namun, sebagai lelaki berperasaan, kadangkala mata aku sakit dan hati aku luka dengan fesyen melampau-lampau dari golongan gadis sebegini. Terutamanya dari segi WARNA dan sisi definasi AURAT.

    6. Aku belum buta warna. Namun, bila melihat gambar yang di pamerkan wanita sebegini dalam blog. Sakit juga mata aku melihat, mungkin kadar saturation yang tinggi meningkatkan effect warna pada gambar. Tapi, bila lihat di alam realiti. Pun sama mata aku sakit, sakit sebab berbonjol-bonjol dan mengetat-ngetat.

    7. Ye aku faham, perempuan sukakan kecantikkan dan lebih-lebih lagi jika masih single (belum berkahwin). Rasa untuk expose itu menebal. Jadi, tak heran jika blog gadis sebegini akan memaparkan wajah sendiri sebesar-besar mungkin di header blog dan pada setiap entri. Usah di tanya gaya bergambar. Pasti korang lebih faham bukan?

    8. Wajah kita adalah aset penting. Sesiapa pun baik lelaki mahupun perempuan, mahu menjaga wajah. Jadi, aku nak tanya, jika wajah itu penting, kenapa perlu murah hati memaparkan wajah pada umum?. Kenapa perlu murah hati menunjuk pada semua kelebihan wajah sendiri? Bukankah sepatutnya kita patut menjaga wajah kita dengan bersikap rendah diri dan tidak mencapap? Ha, aku dah keluar ayat yang paling tepat. KENAPA MESTI MENCAPAP?

    9. Ada orang cakap blog sebegitu untuk tutorial cara-cara memakai hijab. Ye, aku tahu. Tapi, biarlah lebih jelas. Ini bukan sekadar memakai hijab. Tapi, tutorial tentang bagaimana cara MENGEKSPLOITASI kan pemakaian hijab supaya seorang wanita itu nampak cantik tanpa mendedahkan AURAT UTAMA iaitu rambut semata-mata (Ini pandangan peribadi aku). Tapi, bagaimana dengan aurat lain? Skinny jeans itu sesuaikah? Baju saiz XXS untuk badan bersaiz S. Sesuaikah?

    10. Apa yang aku faham dan nampak. Gadis yang free-hair sebelum ini telah terikut dengan trend ini dan mula memakai tudung. Ya, memakai tudung dengan gaya melaram. Dan ini telah mencorak pengaruh pemikiran gadis yang azali memakai tudung. Dan, salah satu faktor penting mengenai perempuan. Dalam hal berfesyen, mereka suka bersaing. Jadi, tak heran jika tertubuhnya kumpulan gadis-gadis yang memakai shawls bergambar secara berkumpulan dengan aksi muka yang se-cute boleh, make-up, dan fesyen terbaru yang merobek jiwa para gadis lain untuk meniru atau menyama level dengan idola fesyen gadis sebegini. Ini semua membuatkan aku terfikir dengan trend terdahulu. Ya, komuniti melaram budak-budak sekolah seperti The SAHAJA dan The JANDAS. Bezanya, mereka tak menutup aurat.

    11. Aku ada ramai kawan sebegini. Aku tak marah. Cuma berkali saja kalau di petik pasal topik sebegini. Yang aku berulang-kali cakap, "Nak berfesyen boleh, tapi biar berpada". "Nak pakai skinny, legging boleh, tapi jalan jangan KENGKANG"


    add budak ni! cara penulisan dan bahasa lebih kurang blog poyoness

    Oct 26, 2011

    jual mahal lagi vs jenis melayan.apa beza?

    sape nak banner gua copy je k.
     
    status updated: happy deepavali semua yang warga hindu..as salam semua beb! now gua home sweet home..so le update.."hari ini hari rabu, hari2 i love you"..(pantun syok sendiri)

    sketsa/dialog awek/bf jual mahal:

    awek tudung: "feewit..awek tudung hana tajima tuuu..nak no fon ley?..  balas awek tue..."ko ingat aku burung ke! nak fewwit2"

    lelaki senior: "abang! ade no fon tak? ala...nak wat abg angkat je le..? jawab mamat tue.." aku boleh je jadi abg angkat..takut ko je "terangkat"...haha...(style botak juvana)

    member girl gua: "wey lisa...de orang nak kenal ko..dia minat gila kat ko..dia tak kisah ko de bf kew?..dia spoting ...jawab member gua tue.."mmg la x kisah..tapi lama2 cintan cintun aku gak yg susah..ahhh..! cakap dia cari je girl lain..aku setia kat bf aku je".



    *bagi gua ..gua lagi suka girl yg jual mahal..biarla orang kata sombong gile awek ni... tapi niat kita jual mahal demi kebaikan right?..bukan sebab nak riak or bongkak? ye kan?...hehe.. kalau jenis melayan tinggal je wahai laki2 kat luar sane awek kowang tue..memang potential  nak buat bini ..agak malap..haha.. mane taw if awek ko  layan2 dapat laki lagi stabil dari lu...kena tinggal la lu der.." haha..*




    p/s: "We come to love not by finding the perfect person, but by learning to see an imperfect person perfectly"